Ingredienser
- 0,5 kg Kalventrecote
- 1 st citron
- Marinad:
- 1 dl marinad
Gör så här:
Marinera alt. salta och peppra köttet.
Vid marinering lägg köttet i en plastpåse. Häll över marinaden. Låt dra i kylen minst 1 timme, gärna över natten.
Torka av köttet. Grilla ca 5 minuter på varje sida till en innertemperatur på ca 50 grader och låt de sedan vila ca 10 minuter i smörpapper, innertemperaturen ska ligga på ca 58 grader. Skär sedan upp kalventrecôten i tunna skivor. Tänk på att skiva tvärs över muskelfibrerna, annars blir köttet segt.
Servera med tex. primörplåt, tryffel majo, grillade citronhalvor och picklad lök.
GRILLEN
Använd hälften briketter, hälften kol. (Kol är mer lättantändligt). Låt dem glöda ur ordentligt, kan ta 30-40 minuter innan det är dags att lägga på köttet.
TEMPERATUR LATHUND FÖR kalventrecôte
Rare: 56° C - ta bort från grillen mellan 50-52° C
Medium: 58° C - ta bort från grillen mellan 52-54° C
Well done: 62° C - ta bort från grillen mellan 54-56° C
GOTT TILL
Tips
ATT GRILLA
Primörer, grillad blomkål, grillad kål, grillad majs, spetspaprika, purjolök, ananas eller nektarin.
TESTA ÄVEN ATT GRILLA
Flankteak, Flapsteak, Sekreto, Kalventrecote, T-bone steak, Porchetta, Tonfisk, Lammracks, Ankbröst, Kyckling
GRILLSÅSER
Salsa verde, yoghurtsås, tomatsås, tryffelmajo, röktmajonäs, labne eller rödvinssmör
SERVERA TILL
Linsragu, Krossade potatisar, Sötpotatispommes, Ogrässallad, Tomatsallad, Bönsallad med getostdressing, Nektarinsallad
LATHUND PÅ INNERTEMPERATUR PÅ KÖTT
- Bleu: upp till 45°C (nöt).
- Rare: 45-50°C (nöt, vilt).
- Medium-rare: 50-54°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
- Medium: 54-58°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
- Medium-well: 58-65°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
- Well done: 65-72°C (nöt, vilt, kalv, lamm, fläsk, fågel)