Ingredienser
- 1 kg färsk laxsida med skinn
- 4 msk strösocker
- 2 msk salt
- 1 msk hel vitpeppar
- 1 kruka(or) färsk dill eller fryst
- Garnityr:
- citron klyftor
- färska dillkvistar
Gör så här:
FÖLJ MIG OCH FOODFOLDER PÅ INSTA >>
Torka av och ta bort eventuella ben från laxen med en pincett.
Rosta hela vitpepparkorn i en torr stekpanna tills pepparn ”knäpper” och doftar gott. Låt den sedan svalna och grovmal den. Detta ger vitpepparn en helt ny dimension och smaksensation.
Hacka dill och blanda den med salt, strösocker och de rostade grovmalda vitpepparkornen.
Gnid in laxsidan med kryddblandningen och lägg den i en plastpåse och förslut. Om du kan vakuumpacka den så håller den längre.
Lägg in den i kylen och låt dra i ca 2 dygn. Vänd laxen två gånger om dagen.
Häll sedan av vätskan och skrapa/torka av dill och kryddor. Annars fortsätter laxen att gravas och smaken blir väldigt intensiv. Gravlaxen håller en vecka väl försluten i kylen.
Vid servering skär tunna sneda skivor längs med skinnet.
Toppa gärna laxen med några dillvippor och dekorera med citronskivor.
SE SERVERINGSFÖRSLAG PÅ VÅR INSTA >> SNUS GRAVLAX A LA ROYALE
Visa detta inlägg på Instagram
I GLASET REKOMMENDERAR JAG
Tips
Om laxen är odlad behöver den inte frysas, om man använder vildfångad lax behöver laxen frysas i 72 timmar innan eller efter gravning.