Foodfolder

Gravlax

Föregående Nästa
220E193B-15C8-44EA-8FFC-3F078581BD6A.jpeg
Grundrecept på hemgjord gravlax en given klassiker till både påsken, midsommar, julen och till champagnen!

Ingredienser

  • 1 kg färsk laxsida med skinn
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk salt
  • 1 msk hel vitpeppar
  • 1 kruka(or) färsk dill
  • Garnityr:
  • citron klyftor
  • färska dillkvistar

Gör så här:

Torka av och ta bort eventuella ben från laxen med en tång.


Rosta hela vitpepparkorn i en torr stekpanna tills pepparn ”knäpper” och doftar gott. Låt den sedan svalna och grovmal den. Detta ger vitpepparn en helt ny dimension och smaksensation.


Hacka dill och blanda den med salt, strösocker och den rostade grovmalda vitpepparn.


Gnid in laxsidan med kryddblandningen och lägg den i en plastpåse och förslut. 


Lägg in den i kylen och låt dra i ca 2 dygn. Vänd laxen två gånger om dagen. 


Häll av vätskan och skrapa av dill och kryddor. Gravlaxen håller en vecka i kylen.


Vid servering torks bort dill och peppar och skär tunna sneda skivor längs med skinnet. 


Toppa gärna laxen med några dillvippor och dekorera med citronskivor.

Tips

Om laxen är odlad behöver den inte frysas, om man använder vildfångad lax behöver laxen frysas i 72 timmar innan eller efter gravning.