Ingredienser
- 4 st ägg
- 2 dl salt
- 2 dl strösocker
Gör så här:
Obs! Tar 4 dagar
Separera vitorna från gulorna och se till att gulorna inte spricker.
Blanda socker och salt. Häll över hälften av blandningen i en plastbytta/skål. Gör små fördjupningar där du placerar äggulorna. Strö försiktig över den resterande delen av socker- och saltblandningen.Täck med lock eller plastfolie och låt stå i kylskåp i fyra dagar.
Borsta försiktigt av överflödigt salt/socker från äggulorna. Skölj dem sedan med kallt vatten och låt dem sedan torka på hushållspapper.
(Vill du skynda på processen så kan du sätta in gulorna i mitten av ugnen och låt dem torka ca 2 timmar på 80°C.)
Förvara de gravade äggulor i en lufttät behållare i. De håller upp till en månad.
Gravade äggulor är gott att riva över - pasta, risotto, sallader, ugnsbakade rotsaker, tatar, fisk eller sparris. Smaken liknar parmesan.
Prova till