Terese Cedergren

Gratinerad pumpa

Föregående Nästa
foodfolder-pumpa.jpg
Elegant vegetarisk pumparätt med en djup och lätt söt smak, vilket gör att den passar utmärkt till syrlig chevré, champinjoner, spenat & matvete. Servera gärna vid ett festligt tillfälle tillsammans med Masi Moxxé Brut.

Ingredienser

  • 1 st butternut pumpa
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl matvete (kokt i grönsaksbuljong)
  • 2 krm salvia
  • 200 g chevré
  • 100 g spenat
  • 100 g champinjoner
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 1 krm torkad chili
  • 2 msk smör
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Dela pumporna på längden och ta bort kärnorna och det trådiga som finns i den runda delen i pumpan.


Lägg pumpa halvorna i en ugnsfast form med snittytan uppåt, ringla över rapsolja och salta och peppra. Sätt in i ugnen och låt baka i ca 30-40 minuter.


Koka matvete enligt anvisning på förpackningen men ersätt vattnet med grönsaksbuljong. Håll varmt under lock.


Skala vitlöken och finhacka den och chilin. Fin hacka champinjonerna. Grovhacka spenaten och skär osten i mindre bitar.


Stek champinjonerna i smör tills de får fin färg. Tillsätt vitlök och chili och fräs vidare någon minut. Smaka av med salt och peppar.


Ta ut pumporna ur ugnen och gröp ut det mesta av innehållet med en sked. Blanda bitarna av pumpakött med matvete, spenat, champinjoner och salvia i en skål. Smaka av med salt och peppar och fördela sedan allt i de urgröpta pumporna. Smula över chevré.


Gratinera i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills osten fått färg.

Tips

Om du önskar mer profetin så kan jag rekommendera att steka lite kalkon alt. kycklingfärs och blanda ner i röran inför gratineringen.