Foodfolder

Glutenfri saftig banankaka

Föregående Nästa
foodfolder_banankaka.jpeg
Min favorit när man har ett par trötta bananer hemma, gör banankaka. Den här varianten är dessutom gluten- och mejerifri baserad på kikärts- och mandelmjöl. Perfekt saftig inuti med ett söt krispigt skal.

Ingredienser

  • 3 st bananer
  • 2 st ägg
  • 4 dl mandelmjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 3 dl rapsolja
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.


Vispa ägg och socker poröst. Blanda mandel- och kikärtsmjöl, bakpulver och kryddor och rör ner i äggsmeten. 


Skala bananerna och spar en till dekoration, mixa de andra slätt i addera i äggsmeten. 


Häll ner oljan i en tunn stråle i smeten.


Häll den i en form med bakpapper och en halverad banan i botten.


Grädda banankakan i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. För ett perfekt gräddat resultat sätt i en stektermometer och ta ut banankakan när den nått 98°C.


Jag brukar göra dubbla receptet när jag bakar för banankakan gör sig riktigt god som dessert. Stek den och servera med en glass eller en färskostkräm och valfri frukt.


TESTA ÄVEN