Ingredienser
- 1 kg gul lök
- 4 klyfta(or) vitlök
- 25 g smör
- 1 msk strösocker
- 2 msk äppelcider vinäger
- 1 msk bovetemjöl (valfritt)
- 4 kvist timjan
- 1 dl vitt vin
- 1 l buljong grönsaks- eller köttbuljong
- 4 skiva(or) bröd
- 2 msk rapsolja
- 3 dl riven eller hyvlad ost (Cheddar, Västerbottensost eller Gruyère)
- Topping:
- 4 kvist färsk timjan
Gör så här:
Skala lök och vitlök och hyvla eller skiva tunt. Helst med en mandolin för att få jämna skivor.
Stek/skjud löken långsamt på medelhög värme i smör och olja ca 15 min.
Strö över strösocker så att den karamelliseras.
Valfritt >> Vill du reda soppan så han du strö ner lite bovetemjöl.
Tillsätt lagerblad, timjan och äppelcidervinäger. Låt sjuda tills vinägern reducerats.
Tillsätt vitt vin och buljongen. Koka upp soppan och låt sjuda i ytterligare ca 30 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp olja i en panna och rosta brödet tills det är gyllengult på båda sidor.
Häll soppan i skålar och toppa med brödet och riven ost.
Ställ in skålarna i ugnen och låt osten smälta på soppan. Servera direkt.
Gott till
Tips
Bild lånad från kontot >> Cooking with wine blog.