Foodfolder

Fiskwallenbergare med romsås, gröna ärtor och potatispuré

Föregående Nästa
23A7F52E-3D9B-4639-906C-3627436F188D.jpeg
Njut av havets Wallenbergare, smakfull fiskrätt med klassiska influenser! En variant på den klassiska Wallenbergaren, med fisk istället för kalvkött. Serveras med potatispuré, gröna ärtor, citron och dill. Har du inte tiden så beställ rätten på Sturehofs matmarknad, du hittar länken längst ned i inlägget.

Ingredienser

  • 0,5 kg vit fiskfilé (t.ex. torsk eller kolja)
  • 1 st ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk malen vitpeppar
  • smör och olja till stekning
  • Puré:
  • 0,6 kg mjölig potatis
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 2 msk smör
  • salt efter smak
  • Tillbehör:
  • 0,25 kg gröna ärtor
  • 2 msk vatten
  • 2 msk smör
  • 0,5 st schalottenlök
  • salt efter smak
  • salt och peppar efter smak
  • Sås:
  • 3 msk valfri rom
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk hackad färsk dill
  • 1 tsk färskpressad citron
  • Salt och peppar efter smak
  • Topping:
  • 4 klyfta(or) citron
  • 4 st dillkvistar
  • 1 tsk strösocker

Gör så här:

Blanda först hälften av ströbrödet och vispgrädde och låt dra medans du mixar fisken.


Skär fiskfilén i mindre bitar och lägg dem i en matberedare eller mixer. Mixa tills fisken är en fint malen färs med en smidig konsistens.


Rör samman den mixade fisken med ägg och vispgrädde- och ströbröds blandningen. Smaka av med salt och peppar efter behov.


Forma fiskfärsen till runda biffar som du sedan plattar till i stekpannan. Du kan använda blöta händer för att forma dem och jämna till kanterna. ca 8 cm i diameter och 1,5 cm tjocka. Se till att biffarna är kompakta och välformade och vänd runt dem i ströbröd innan du steker dem.


Smält smöret i en stekpanna på medelhög värme. När smöret är bubbligt och har fått en lätt gylleneton, lägg försiktigt i fiskbiffarna i pannan och platta till dem. Stek dem i cirka 4-5 minuter på varje sida, eller tills de är vackert gyllenbruna och genomstekta.


Ta upp fiskbiffarna från pannan och låt dem vila på en tallrik med hushållspapper för att avlägsna överflödigt fett.


POTATISPURÉ


Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Mosa eller pressa den i en potatispress. 


Koka upp gräddmjölk och smör i en kastrull, ttillsätt den varma gräddmjölken i en tunn stråle under vispning. Vispa till ett fluffig puré.


Smaka av purén med salt.


ROMSÅS


Rör ihop allt utom romen.


Vänd sedan ner rommen försiktigt, så inte kornen mosas. Vänta med att salta tills såsen stått ett tag. Detta för att undvika att såsen blir för salt, då rommen släpper sälta och blir lite saltare med tiden.


Fiskwallenbergare med romsås, gröna ärtor och potatispuré.


GRÖNA ÄRTOR 


Koka upp en skvätt vatten och smör i en kastrull, smaksätt med salt, peppar och socker.


Tillsätt ärtorna och en halv schalottenlök. Låt koka upp och plocka ur löken och häll av spadet.


Lägg upp på tallrikar och servera direkt med fiskburgaren, potatispuré, gröna ärtor, dill och citron.


Vintips

Tips

Har du ont om tid eller bara inte orkar laga så kan du beställa Havets Wallenbergare på Sturehofs matmarknad

 

Här kan du klicka hem en färdig Fiskwallenbergare >>