Foodfolder

Fiskgryta med saffransaioli och fänkål

Föregående Nästa
67FBE950-C960-4624-90D5-7B6316E63F10.jpeg
Snabb fiskgryta med krispig fänkål och krämig saffransaioli vad med kan man önska sig! Potatisen och tomaterna gör grytan riktigt mättande. Variera fisken efter säsong och tillgång, du kan även addera skaldjur.

Ingredienser

  • 0,6 kg torsk eller annan vit fisk
  • 10 st vitpepparkorn
  • 2 st gul lök
  • 1 krm dillfrö
  • 2 st dillkvist
  • 1 st fisk- eller umamibuljong tärning
  • 4 dl vatten
  • 0,9 kg potatis
  • 1 burk(ar) konserverade hela skalade tomater (à 400 g)
  • 0,5 st citron
  • Sås:
  • 1 st ägg
  • 0,5 klyfta(or) vitlök
  • 3 dl rapsolja
  • 0,5 paket saffran
  • salt
  • Tillbehör:
  • 0,5 st fänkål

Gör så här:

Hyvla fänkålen tunt och lägg i iskallt vatten för att få den sp krispig som möjligt.


Tvätta och dela stora potatisar och koka den.


Koka upp vatten, buljong till fiskgrytan.


Skala och skiva löken i klyftor.


Sjud fisken i ca 3 minuter tillsammans med lök, dillfrö, hälften av dillen, vitpepparkornen, och rosé eller vitt vin.


Ta sedan upp fisken ur spadet och lägg på ett fat.


Sila spadet och häll tillbaka i kastrullen och tillsätt de konserverade tomaterna och lägg ned de kokta lökklyftorna. Koka upp, smaka av med pressad citron, salt, peppar och dill. (Tillsätt även lite mer vin!) Låt koka ihop i cirka ca 10 minuter. 


Lägg sedan ner potatisen och fisken försiktigt och sjud de varm. Smaka av med salta och vitpeppar. Toppa med dillkvistar.


SAFFRANSAIOLI


Receptet på denna Aioli är omöjligt att misslyckas med!


Skala vitlöken.


Häll oljan i en hög och smal bunke och knäck i hela ägget, vitlök, senap, vinäger och saffran.


Sätt ner en mixerstav i botten av bunken. Mixa och lyft staven långsamt mot ytan tills du får en fluffig aioli.


Smaka av med salt.


Servera Fiskgrytan toppad med fänkål, aioli och en bit bröd.