
Ingredienser
- 0,8 kg mjölig potatis
- 1 dl grädde
- 1 ägg
- salt
- vitpeppar
- 1 krm muskotnöt (valfritt)
- 0,6 kg torsk eller liknande vit fisk
- 1 paket kräftor
- 1 kruka(or) färsk dill
- Sås:
- 1 l kräftskal
- 1 klyfta(or) vitlök
- 2 msk rapsolja
- 1 msk smör
- 3 msk bovetemjöl alt. vetemjöl
- 1 dl vitt alt rosévin
- 1 l vatten
- 5 cl vermouth alt. torr sherry eller cognac
- 1 krm chili
- 3 dl grädde
Gör så här:
FISKEN
Skär torsken i lite mindre bitar om de är stora. Salta och låt dem ligga och rimma medan resten förbereds.
KRÄFTSÅS (valfritt, går även att använda färdig fond (1 dl fiskfond)
Tips! Spar alltid skalen från räkor eller kräftor i frysen och gör din egna fond.
Fräs skalen med lök i smör och rapsolja i några minuter. (För mjölkfritt alternativ hoppa smöret)
Tillsätt tomatpuré och fräs ihop den med löken och skalen. Tillsätt mjöl och rör om.
Häll sedan ner vinet, vermouth alt. torr sherry eller cognac och chili. THäll på vatten så att det täcker skalen och låt sjuda i ca 15 minuter. Sila av fonden.
Låt sedan fonden redusera/koka ner till hälften på medelvärme. Tar ca 15 minuter.
Tillsätt grädden och koka upp.
Smaka av kräftsåsen med salt och vitpeppar.
Duchessepotatis
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Rör i smör och knäck ett ägg över potatisen. Vispa sedan med ballongvisp till ett fluffigt mos. Om det blir för tjockt häll på en skvätt grädde eller havremjölk. Smaka av med salt, vitpeppar och muskotnöt.
Lägg moset i en spritspåse.
Montering av Fiskgratängen
Sätt ugnen på 180-190 grader.
Spritsa moset längs med kanterna i en ugnssäker form. Lämna mitten tom där fisken skall ligga.
Lägg fiskbitarna i mitten och toppa med dil och häll kräftsåsen över fisken. Tillaga i ugnen i ca 25 minuter tills gratängen fått lite färg i mitten.
Toppa den färdiga fiskgratängen med kräftor och dekorera med dill.