Foodfolder

Syrad hälsodryck

Föregående Nästa
foodfolder-fermentera.jpeg
Släng inget innan du funderat om man kan göra nått gott och nyttigt på de! Här har du ett gott grundrecept på hur man gör syrad eller sk fermenteraddryck. Den färdiga drycken hjälper immunförsvaret och stärker kroppens förmåga att ta upp vitaminer och mineraler, rena rama hälsodrycken.

Ingredienser

  • Tillbehör:
  • 3 själk(ar) örter (valfritt)
  • Övrigt:
  • 2 dl Frukt eller bär
  • 2 msk Citron- eller limejuice
  • 2 msk Opastöriserad (ej upphettad) honung
  • 1 l Vatten

Beskrivning:

Häll honung i en karaff (minst 1 liter).


Tillsätt vatten och rör om tills honungen löser sig.


Lägg i frukt eller bären, citron- eller limesaft och örter om du vill smaksätta drycken på något specifikt sätt och förslut karaffen med plastfilm.


På bilden har jag fermenterast lätt sura körsbär som nästan inte går att göra något roligt med. Husmorstips är att använda en hårnål när du käkar ut bären.


Fermentera drycken (kvassen) i rumstemperatur i 2–5 dygn.


Sila drycken och kyl den före servering.


Den syrade drycken passar till mat eller som törstsläckare i stället för ett glas saft och gillas även av barn.


opastöriserad honung


För att få igång fermenteringen är det viktigt att använda opastöriserad (ej upphettad) honung, eftersom det är honungens naturliga jästsvampar som sätter igång fermenteringen och dessa dör under upphettningen.


syra eller fermentera


Syra/Fermentera är en urgammal konserveringsmetod. Det mjölksyrebakterier som finns naturligt i maten men som får växa sig fler under syrningen, är bra för oss. De hjälper vårt immunförsvar och stärker kroppens förmåga att ta upp vitaminer och mineraler och gör dessutom att skadliga bakterier trivs sämre i våra slemhinnor. Alltså ett bra val av dryck om du tex har nedsatt immunförsvar eller torra slemhinnor en åkomma som många som får cellgifter har.


Syrad mat ger också en långsammare blodsockerhöjning, vilket gör att den håller oss mätta längre.


smaksättning


Smaksättningen kan varieras i all oändlighet, det är bara fantasin som sätter gränser.


Den mest vanliga fermenterade drycken är japansk Kombucha dvs fermenterat te. 


Utöver de så tänk all frukt och bär du kan komma på. Skalar du frukt eller tex ananas så syra det som blir över. Ett no waste tänk och minskar även matsvinnet.


Prova någon av följande smaksättningar; Jordubbar, smultron, hallon, blåbär, björnbär, lingon, rabarber, hjortron, vinbär, krusbär, körsbär, plommon, tomat, äpplen, päron, kiwi, persika, nektarin, ananas, passionsfrukt, mango, apelsin, citron, fläder, syren eller ingefära.


Smaksätt med örter så som mynta, rosmarin, lavendel, vinbärsblad, timjan eller något annat gott du hittar på örthyllan i butiken eller i trädgården.


vad innehåller syrad/fermenterad drycK



  • Probiotika - bra för tarmfloran och kan motverka svampinfektioner

  • Glukosaminet hyaluronsyra (som finns naturligt i frukt och honung) - sägs motverka rynkor och ledvärk

  • Jästsvamp som tillverkar vitaminer och innehåller mineraler och aminosyror, t ex B-vitamin

  • Antioxidanter 


 


Lyssna på P4 Extra med Jenny Neikell om fermentering och dess goda effekter!



Testa även att göra naturliga