Foodfolder

Vingården Herdade do Esporão

Föregående Nästa
IMG_1426.JPG

17 mil sydöst om Lissabon och nära gränsen till Spanien i regionen Baiox Alentejo ligger vingården Herdade do Esporão inbäddad i ett tjuren Ferdinand liknande landskap. Som ett av de älsta vindestinationerna i Alentejo har Esporão byggt upp en oas för vinälskare med en fine-dining restaurang, vinbar/shop och naturligtvis guidade besök i vingårdarna.


Uteserveringen på Esporão restaurang med utsikt över vingårdarna och "Caridade" -dammen  


Esporão grundades 1973 av José Roquette och drivs nu av andra generationen. Esporãos vision är att ta fram bästa möjliga utifrån vad naturen har att erbjuda på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.


Arbetet med övergången till ekologisk odling i vingårdarna i full gång och man arbetar hårt för bevara den biologisk mångfalden i och kring vingårdarna. En hållbar utveckling av verksamheten för att så småningom kunna lämna över ett ännu "bättre" företag till nästa generationen är vad man strävar efter. Esporão är utan tvekan Alentejos ledande inom hållbarhet och har betytt mycket för den positiva utveckling som har skett i regionen de senaste åren.


Esporão producerar förutom 11 miljoner liter vin per år även omkring 800 000 liter olivolja årligen. Vingårdarna ligger belägna i Alentejo (Herdade do Esporão) och Duoro (Quinta dos Murças). VINERNA från Herdade do Esporão


Är en del av DOC/DOP*-betäckningen Alentejo Reguengos de Monsaraz med över 700 hektar vingårdar, olivlundar och andra grödor. På Esporão planteras cirka 40 olika druvsorter, 4 typer av olivträd, fruktträd och grönsaker och örter till restaurangens köksträdgård.Reserva Tinto var det första vinet som tillverkade 1985 på Esporao. Gjord på en druvblend av Alicante Bouschet, Aragonez, Trincadeira, Cabernet Sauvignon. Fylligt och fruktigt den typiska stilen för de bästa Alentejo-röda vinerna.


Hitta vinet här!Esporão Reserva Branco gjord på en klassisk Alentejo druvblend av Antão Vaz, Arinto och Roupeiro. Passar perfekt till sommarens grillade fisk och höstens mer robusta fiskrätter med feta såser.


Hitta vinet här!Esporão Monte Velho Branco - Aromatisk och fräsch med inslag av citrus och stenfrukt, prisvärd! Beställ vinet här!


Druvblend: Antão Vaz, Perrum, Roupeiro


Esporão Monte Velho Tinto - Fräsch och intensiv med inslag av röda bär, blåbär och kryddor. Perfekt grill- & vardagsvin! Beställ vinet här! 


Druvblend: Touriga Nacional, Aragonez, Syrah, TrincadeiraPedro Pena Bastos, köksmästare på Esporão här tillsammans med stjärnkocken Nuno Mendes


Esporão Restaurang


Restaurangen med Pedro Pena Bastos som köksmästare drivs med lokalproducerade råvaror traditionella för Alentejo. Kan varmt rekommendera avsmakningsmenyn eller picknick korgen som man kan ta med ut i vingården, ett populärt helgnöje bland Alentejo-borna. Förutom de vinrelaterade aktiviteterna kan man låna cyklar och bege sig ut i vin- och köksträdgårdarna.Aptitretare
Flodkräfta från den närliggande vattenreservoaren som bevattnar området.Lokalt tillverkad Lardo på de svarta Alentejo grisarnaMakrill med mandarin, miso, gurka och salt buljong


Alentejo gris med toppmurklor, broccoli och fänkålButternut squash med bergamott och enbär, magiskt gott!Päron med rostade nötter och kamomill TryffelMarmeladChoklad Köksmästaren Pedro Pena Bastos tillsammans med stjärnkocken Nuno Mendes efter en mycket god och lång lunch


Amfora/Talhat


Trendmässigt så söker många efter mer naturligt tillverkade viner, amfora (talhat som de kallas i Alentejo) är ett anrikt lerkrus och föregångare till ekfat och ståltankar. Jäsningen sker långsammare i amfora kärl och är mer snällt mot vinet. En amfora förstärker frukt, terroir och ett bra arbete i vingårdarna. I Portugal finns en tradition av att tillverka amfora viner, Esporão har under de senaste åren experimenterat med detta och nu lanserat två olika röda varianter.


Esporão´s strävan med dessa viner är att producera så autentiska och naturliga viner som möjligt. 


2011 erkände CVRA** amfora metoden och inkluderade amphoravin i Alentejo-ursprungsbeteckningen (DOC/DOP)*, vilket garanterar ursprung och innebär att vinet är gjort med druvor från regionen samt att certifierar dess kvalitet.Special byggd hall som håller en jämn och inte allt för varm temperatur för att förvara amfora kärlen under jäsningAMPHORA WINE VINHAS VELHAS 2015 DOC Alentejo


Komplex med silkiga tanniner och en härlig jordig karaktär med inslag av mörk frukt, stenfrukt och choklad. En av mina favoriter!


Druvblend: Aragonez, Castelão, Moreto, Trincadeira


AMPHORA WINE MORETO 2015 DOC Alentejo


Elegant och kryddigt intensiv med inslag av jord och röda bär. Härlig syra!


Druva: Moreto (Moreto viner har ofta hög alkoholhalt med låg sockerhalt, vilket gör dem ideala för milda eller starka maträtter)


Besök Esporão


Apartado 31 999 Distrito de Évora Alentejo, 7200 Reguengos de Monsaraz, Portugal


Tel: +351‎ 266 509 280 


E-mail: reservas@esporao.com 


Web: http://www.esporao.com


 


Öppettider:


Besökscenter


Mån-Sön kl. 12 -15.30 & 17


Butik


Mån-Sön kl. 9.30-18.30


Restaurang


Mon-Sön kl. 12.30-15.30 (Boka bord i förväg, det är ofta fullbokat)


Vinbar


Mån-Sön kl. 10-18


 


*(Protected Designation of Origin). Dessa viner går genom strikta kontroller, och ska vara typiska för den region som specificeras på etiketten.


**A Comissao Vitivinicola Regional Alentejana


Läs även;