Beskrivning:
Land: Portugal, Alentejo
Druvblend: Alicante Bouschet, Aragonez, Trincadeira, Cabernet Sauvignon
Lagringspotential - utmärkt att dricka idag men spara med fördel till 2019.
Grisnacke med toppmurklor, kål och fänkål signerat Pedro Pena Bastos, köksmästare på Esporão
Uteserveringen med vingårdarna i bakgrunden på Esporão
Passar till;
Älgfilé med gräddstuvadkål, smörstektsvamp och lingonsås
Tradition i Portugal är att blanda många olika druvsorter, här Aragonez (Tempranillo), Trincadeira, Alicante Bouschet, Cabernet Sauvignon. Samtliga druvor skördas för hand och vinifieras separat i öppna jäsningstankar. Den malolaktiska jäsningen sker i rostfria ståltankar för att sedan lagras under 12 månader i ekfat där 70% är amerikansk ek och 30% fransk ek. Efter buteljeringen lagras vinet ytterligare 8 månader. Jordmånen består av lera, granit och till viss del även skiffer.
Tips
Esporão Reserva Tinto 2014 fick 2017, 92 poäng av The Wine Enthusiast