Ingredienser
- 3 dl standard mjölk
- 50 g jäst
- 3 tsk stötta kardemummakärnor
- 0,5 dl strösocker
- 1 nypa(or) salt
- 150 g smör
- 2 st ägg
- 12 dl vetemjöl
- 1 l rapsolja (till fritering)
- kanel till att doppa dounatsarna i
- socker att doppa dounatsarna i
- Fyllning:
- Vaniljkräm
- Topping:
- Chokladglasyr
Gör så här:
Blanda med mjölken med kardemumman, värm tills mjölken är ljummen, cirka 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. Rör ner strösocker, salt, tärnat smör och ägg, sedan lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig vetedeg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45–60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, knåda den lätt och dela upp den i 25 bitar. Knåda den lätt till runda bullar, stick ett finger genom varje bulle och snurra degen runt fingret till en ring.
Jäs ringarna under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
Värm olja i en djup, tjockbottnad kastrull till 180 grader. Oljan är tillräckligt varm när en brödbit blir gyllene efter cirka 1 minut. Lägg försiktigt ner ett par munkar i taget i den varma oljan och fritera dem tills de är gyllene (cirka 1 minut per sida).
Vänd munkarna i strösocker blandat i kanel.
Låt dem svalna på hushållspapper och gör glasyren och fyllningen.
Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
4 äggulor
0,75 dl maizena
0,75 dl strösocker
25g smör
Vispa äggulor, maizena och socker ljust och fluffigt. Koka upp mjölken tillsammans med en urskrapad vaniljstång. Plocka ur stänglarna och häll över mjölken i äggvispet samtidigt som du vispar. Häll över blandningen tillbaka i kastrullen och vispa på ganska låg värme tills krämen tjocknar (den ska tjockna ordentligt). Häll snabbt över i en kall skål så det inte blir äggröra och fortsätt vispa en stund. Tillsätt smöret och vispa tills det smälter. Vaniljkrämen får lätt skinn på sig så plasta antingen över ytan eller förvara krämen i en spritspåse tills du ska fylla munkarna.
Chokladglasyr
30 g smör
0,5 dl honung
1 tsk vaniljsocker
110 g mörk choklad
Hacka chokladen till glasyren. Smält smöret och tillsätt vanilj och honung. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Häll chokladen över de avsvalnade munkarna.
Testa även att baka;
Tips
Använd en hålslev när du ska lägga ner, vända eller ta upp donutsen/munkarna i oljan. Som sagt, fritera de riktigt gyllene så att de inte blir för degiga.