Foodfolder

Mytomspunnet vin från Domaine Francois Raveneau

Föregående Nästa
foodfolder-Raveneau.jpeg

En av Frankrikes mest åtråvärda vinproducenter besökte nyligen Stockholm. Vinmakare Isabelle Raveneau gav en inblick i en av världens mest mytomspunna vinproduktioner. Domaine Francois Raveneau tillhör den innersta kretsen av Frankrikes verkliga toppegendomar och vinerna är näst intill omöjliga att få tag på.

I slutet av mars släpps en mycket begränsad kvantitet av fyra viner från årgång 2015 till Johan Lidbys vinklubbs medlemmar.  • Petit Chablis

  • Chablis

  • Chablis 1:er cru Butteaux

  • Chablis Grand Cru Blanchots


Vinerna visar upp en otroligt elegant kombination av Chablistypisk mineralitet och djup fruktighet.


Under provning så provades årgång 2015 bak till 1986. Att ha en favorit bland dessa var näst intill omöjligt då elegansen och nyansrikedom är enorm. Lite som att välja vilket av sina egna barn man gillar bäst ;) Men om jag måste välja så ligger Montée de Tonnerre vinerna ligger mig varmt om hjärtat. Minrealiteten, syran och den friska frukten är oslagbar.


Raveneau´s viner är fisken, skaldjurens och ostens bästa vän! Tänk lyxigt så är du hemma i kombinationerna.Johan Lidby´s produktchef och vinkocken Anders Röberg tillagade en skrei torsk med majrova, musslor och smörsås. En perfekt kombo med Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 86:an är otroligt intressant, fick lite Jura vibbar. En ypperlig kombo är en bit Gruyere


Raveneau består av 9,5 ha med mark i appellationerna Petit Chablis, Chablis, Chablis 1:er cru Vaillons, Butteaux, Montmains, Forets, Chapelot, Montée de Tonnerre, Grands Crus Blanchots, Valmur & Les Clos.


Den totala årliga produktionen ligger på cirka 50 000 buteljer varav hälften av vinerna går på export. Efterfrågan är minst sagt större än produktionen så samtliga viner allokeras.


- Nästan varje dag knackar det en förväntansfull vinälskare på vår dörr som hoppas kunna få en chans att köpa våra viner, berättar Isabelle Raveneau


För att förhoppningsvis komma åt en flaska så bli medlem i Johan Lidbys vinklubb här! Om du bara är sugen på ett glas så finns Domaine Francois Raveneau viner på Sturehof och Folii i Stockholm.


Lyssna på vår podd I glaset om vitt vin