Gröna ärtsoppa med Champagne, en sann Tore Wretman klassiker. Crème Ninon är en utmärkt lyxig förrätt eller lunch likväl som enklare middag.
Ingredienser
- 5 dl gröna ärtor
- 3 st schalottenlök
- 5 dl hönsbuljong/fond
- 25 g smör
- 1 tsk citron
- 3 cl torr sherry
- 3 dl vispgrädde
- salt
- vitpeppar
- 2 dl champagne, eller annat väl mousserande balanserat vin
- Topping:
- 4 st färsk grön sparris
- 1 msk smörgås krasse
- Tillbehör:
- löjrom
- halstrade pilgrimsmusslor
- smetana
Gör så här:
Fräs schalottenlöken i smör i tills den blir mjuk, utan att få färg.
Blanda ut hönsbuljonngen/eller den koncentrerade fonden med vatten i en kastrull och låt den sjuda på låg värme.
Tillsätt löken och hälften av grädden. Vispa den andra hälften och ställ åt sidan.
Låt fonden, löken och grädden koka upp och låt dendedan sjuda i ca 10 minuter. Smaka av med salta och peppar.
Häll ned ärtorna (tinade om det varit frusna) i kastrullen och värm upp dem, låt de inte koka, då oxiderar dem och soppan blir inte lika grön.
Mixa soppan slät med en mixer. (Sila den i en nätsil om du önskar soppan helt slät)
Tillsätt torr sherry och citronsaft och smaka av med salt och peppar.
Precis före servering vänd ned grädden och rör försiktigt om och sedan toppa med champagnen i soppan. Häll upp i skålar/glas och servera.
TIPS! Toppa med hyvlad sparris, krasse eller en ost smörgås, halstrade pilgrimsmusslor, löjrom och smetana.
Vill du förbereda soppan så gör själva ”fonden” klar. Innan du ska servera soppan så värm på den och ärtorna och mixa allt till en slät soppa. Avsluta med att röra ned vispad grädde & bubbel!
SERVERA GÄRNA MED