Ingredienser
- 1 st blåmusslor i nät
- 1 msk rapsolja
- 1 st schalottenlök
- 2 klyfta(or) vitlök
- 1 själk(ar) blekselleri
- 0,5 st umami- alt. fiskbuljongtärning
- 1,5 dl vitt vin
- 1 dl vatten
- 1,5 dl grädde
- 2 st potatis
- vitpeppar
- salt
- 1 krm timjan
- Topping:
- 0,5 paket bacon
Gör så här:
Skala och finhacka blekselleri och löken till fonden och låt dem fräsa i olja utan att de tar färg.
Borsta musslorna rena från smuts och skägg. Häll musslorna över löken och sellerin och slå på vinet och vattnet. Låt koka i cirka 5-8 minuter tills musslor har öppnat sig.
Sila av musslorna och spara fonden för sig, släng alla musslor som inte har öppnats.
Koka upp fonden med grädden. Smaka av med salt och peppar.
Skala och skär potatis i centimeterstora kuber och koka i fonden tills den är mjuk. Mixa sedan fonden till en slät soppa häll på mer vatten/grädde om den blir för tjock.
Knaperstek finhackat bacon.
Servera i skålar eller djupa tallrikar och lägg häll på soppan och lägg på musslor. Garnera med bacon och en sellerikvist.
Fler recept med musslor;
Parmesan och persiljegratinerade musslor
Chili och citrongräsgratinerade musslor
Paella med blåmusslor och kungsräkor
Gott med;
Tips
Byt med fördel ut potatisen mot sötpotatis och grädden mot kokosgrädde.
För att få din Clam Chowder mer asiatisk så koka musslorna med hackat citrongräs, chili och använd kokosgrädde istället för vanlig grädde. Toppa med koriander. Denna rätt finns på menyn på Södra teatern på Mosebacke.