Foodfolder

Citron- och vallmotårta

Föregående Nästa
image.jpeg (238)
Enormt frisk och saftig citron- och vallmokaka - perfekt till fikat, födelsedagen eller när man vill unna sig något extra :)

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl filmjölk/kefir
  • 0,5 dl rapsolja
  • 3 msk färsk citron saft
  • 0,5 dl blå vallmo
  • 1 st ägg
  • 1 dl kokhett vatten
  • Frosting:
  • 150 g smör
  • 3 dl florsocker
  • 1 msk kokhett vatten
  • 1 msk vaniljpulver
  • 1 st citron zest
  • 1 msk färsk citron saft

Gör så här:

Tårtbotten


Blanda mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljpulver.


Tillsätt filmjölk, olja, citronsaft, vallmo och ägg. Vispa på hårt och snabbt tills allt gått ihop till en fin smet.


Koka upp vattnet och tillsätt långsamt under lugn vispning. Öka successivt farten så det kommer in luft i smeten.


Fyll smorda formar med löstagbar kant, ca 22 cm diameter. Jag gör tårtan i små formar för att istället bygga tårtan på höjden (13 cm i diameter). Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formarna.


Grädda mitt i ugnen ca 25-35 min i 180 grader. För att se om bottnarna är klara så stick ner en tandpetare och känn att den inte är kladdig i mitten, då återstår lite mer gräddning.


Låt dem svalna något i formarna innan du tar ut dom för att svalna helt under handdukar.


Smörkräm


Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa.


Koka upp vatten, häll droppvis i lite kokande vatten under konstant vispning tills du får en mjuk och följsam konsistens.


Den får inte vara för kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter.


Tårtan


När smörkrämen är färdig ta fram de kalla fyllda tårtbottnarna.


Dela varje botten i 2 lager. Bred på fyllning på varje botten och lägg dom på varandra. Använd en spackel el slickepott och en stekspade när du spacklar tårtan.


Ta en klick smörkräm på baksidan av stekspaden och dra den nerifrån kanten och uppåt och hjälp till med spackelspaden/slickepotten på slutet.



Testa även;