Foodfolder

Citronmaräng tårta

Föregående Nästa
image.jpeg (188)
Ett av de mest beroendeframkallande bakverken jag någonsin har ätit! Kalla de tårta eller paj, den syrliga citronen med den "crunchy" paj botten toppat med maräng gör den magiskt god.

Ingredienser

  • Fyllning:
  • 2 st citroner
  • 2 dl florsocker
  • 3 st ägg
  • 2 st äggula
  • 100 g smör
  • Paj:
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl socker
  • 2 msk vatten
  • Topping:
  • 2 st äggvita
  • 2 dl strösocker

Gör så här:

Citronfyllningen/ lemon CURD


Vispa upp äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en bunke i metall.


Koka upp vatten i en kastrull och låt de sjuda på medelvärme. Ställ ned metallbunken i det skjutande vattnet och vispa konstant till krämen tjocknar. Tar upp till 20 minuter. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar då det kan bli  äggröra av äggen om det blir för varmt.


Ta bort bunken från värmen. Klicka ner smöret i bitar och rör tills de smält.


Om du vill ha en slät fyllning så sila av zesten. 


Pajen


Skär smöret till smuldegen i mindre bitar. Smula med fingertopparna samman mjöl, socker, salt och smör. Tillsätt iskallt vatten och kläm ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med lös botten. Förgrädda pajskalet ca 15 minuter i 175° i nedre tills den fått lite färg. Låt pajskalet kallna.


Häll i citronfyllningen i de avsvalnade pajskalet. Grädda 15-20 minuter i 175°, tills fyllningen stelnat. Låt pajen svalna.


Maräng


Vispa äggvitorna och strösockret till hårt skum. Bred alt klicka ut marängsmeten över pajen.


Sätt ugnen på “grill” och höj temperaturen en aning. Grädda pajen under grillelementet under uppsikt tills den blir gyllenbrun.


Testa även


citronmaräng tårta