Ingredienser
- 0,4 dl okokt jasmin ris
- 0,3 kg ASC-märkta Vannamei-räkor
- 1 st lime
- 0,5 st apelsin
- salt
- 0,5 kruka(or) koriander
- 0,5 st chili
- 2 st avokado
Gör så här:
Börja med att rosta riset i en stekpanna på medelvärme till riset blir mörkt gyllene. Ställ åt sidan.
Haka räkorna och lägg i en bunke.
Finstrimla chilifrukten och hacka koriandern. Blanda samman allt i en skål och pressa lime- och apelsinsaft över. Smaka av med salt.
Dela och tärna till avokadon till en "fjäder" och lägg upp på de tallrikar/skålar du tänkt servera ceviche på/i.
Toppa med de marinerade räkorna, de rostade riset och en kvist koriander.
Tips
ASC
Aquaculture Stewardship Council, ASC, är en global hållbarhetsmärkning för odlad fisk och skaldjur. Märkningen ställer bland annat krav på fodret som används i odlingarna, på minskad antibiotikaanvändning, vattenrening och på att fisken ska kunna spåras tillbaka till odlingsplatsen. Dessutom finns sociala krav som föreningsfrihet, förbud mot barnarbete med mera.
I ASC finns representanter från bland annat fiskeribranschen, forskning och civilsamhället.
Källor: ASC, WWF