Terese Cedergren

Bourbonbakade äpplen med saltkolasås och färskost

Föregående Nästa
foodfolder-bourbon-applen.JPG
Ljuvliga smaker av bakade äpplen, bourbon, saltkola och krämig mascarpone. Svårt att motstå denna dessert!

Ingredienser

  • 3 st äpplen (små svenska)
  • 1 msk socker
  • 3 nypa(or) kanel
  • 6 cl bourbon
  • Topping:
  • 1 dl mascarpone
  • 1 st äggula
  • 2 tsk vaniljsocker
  • flingsalt
  • Sås:
  • 1 dl socker
  • 25 g smör
  • 1 dl grädde
  • 0,5 krm vaniljpulver
  • 0,5 tsk flingsalt

Gör så här:

Dela äpplena i halvor och gröp ut kärnhuset. Försök att inte göra hål rakt igenom.


Lägg dem i en ugnssäker form och strö socker och kanel över dem. Häll sedan bourbon i de urgröpta hålen i äpplena och ställ in i ugnen i ca 20-30 min på 150 grader. 


Vispa samman mascarponen, äggulor och vaniljsocker.


Saltkolasås (om man inte riktigt orkar göra egen sås så köp färdiggjord ;) de är ok!)


Värm långsamt socker i en kastrull på låg värme.


När det mörknar och blir rinnigt, vispa och tillsätt smör och fortsätt vispa.


Smält smöret ordentligt och häll sedan på grädden.


Tillsätt vaniljpulver och låt koka på låg värme i ca 5 minuter.


Låt såsen tjockna något, smaka sedan av med salt.


 


Lägg upp äppelhalvorna och häll på färskost blandningen, saltkola såsen och strö lite flingsalt över!


Testa även;

Tips

Är du ingen whiskey fantast så använd dig av cognac eller tex resterna av glöggen sedan julen.