
Ingredienser
- 0,4 kg vitkål
- 2 st lagerblad
- 0,6 dl olja
- 1,6 l valfri buljong
- 8 st pepparkorn
- 200 g potatis
- 0,4 kg rödbetor
- 0,2 kg morötter
- 200 g valfritt protein - bönor eller kött
- 2 st gul lök
- 2 msk tomatpuré
- salt
- peppar
- 1 tsk vinäger
- 2 klyfta(or) vitlök
- Topping:
- 1 kruka(or) dill
- 3 dl smetana eller yoghurt
- Tillbehör:
- 4 skiva(or) bröd
Gör så här:
Borscht kan vara vegansk, vegetarisk, med nötkött, fläsk eller kyckling. Den har en mustigt djupröd kulör och innehåller kål, rödbetor, potatis, morötter, lök, vitlök, och eventuellt kött eller bönor.
Förbered grönsakerna
Börja med att hacka eller strimla kål eftersom det tar längst tid i grytan. Medan kålen kokar så hacka och förbered de andra grönsakerna och det valfria proteinet.
Koka upp kålen i en stor gryta med buljong, lagerblad och pepparkorn i 20 minuter.
Skölj, skala och skär rödbetor, potatis, morötter och lök under tiden.
Fräs lök och morötter i olja tills de blir mjuka, ca 5 minuter. (Om du väljer att ha kött i soppan så stek det med löken och morötterna.)
Tillsätt sedan rödbetor och lite mer olja och låt koka i ytterligare 5 minuter.
Häll ner de frästa grönsakerna i grytan tillsammans med potatis, tomatpuré och salt. Koka under lock och låt sjuda i 20 minuter.
Skiva under tiden vitlök och knipsa dill.
Krydda och smaka av soppan med vinäger, vitlök, socker, salt och peppar.
Rör om, stäng av värmen och låt borscht soppan stå och dra i 10 minuter med lock så att smakerna "gifter sig”.
Toppa soppan med dill och servera med en klick yoghurt eller smetana och bröd.
Ett nybakt bröd till soppan är en riktigt god idé, testa Pernillas frallor >>
Testa även