Blomkål är både gott och näringsrikt fylld med C-vitamin.
Gillar den milda och runda smaken på blomkålen, passar perfekt till soppa, ugnsbakad, gratäng, stuvad eller som puré.
I detta recept smaksatt med tryffel och parmesan.
Ingredienser
- 500 g blomkål
- 2 st schalottenlök
- 2 st potatis
- 1 dl vitt vin
- 5 dl hett vatten
- 2 dl smetana
- 1 st kycklingbuljong (tärning)
- 1 dl parmesan
- 1 msk smör
- 1 msk rapsolja
- 2 nypa(or) salt
- 1 nypa(or) vitpeppar
Gör så här:
Skala och skär löken i bitar. Dela och skär blomkålen i små bitar. Skala och skär potatisen i centimeter stora bitar.
Fräs snabbt lök, blomkål och potatis i olja och smör.
Tillsätt vinet och låt koka in i ca 1 minut. Häll i vatten och fond.
Koka i ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Rör då och då.
Tillsätt smetana och mixa soppan slät med stavmixer.
Tillsätt den rivna parmesanen och rör tills den har smält.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner lite tryffelgrädde vid servering.
Tänk på att tryffelsmaken lätt tar över, så var försiktig!
Gott till
Tips
Tryffelgrädde alt. olja efter smak (Tryffelgrädden är mer mild och len medan oljan lätt kan bli stickig i smaken)