Såsernas sås - Beurre blanc gör sig perfekt till ugnsrostad kål, fisk eller kyckling. Du kan även addera kaviar eller örter efter säsong eller anrättning för att förhöja upplevelsen. Själv har jag alltid i ett par droppar citron för att få till den perfekta syran i den smöriga såsen. En klick smetana gör sig även bra.
Ingredienser
- 1 dl vitt vin
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 st schalottenlök
- 250 g smör
- 1 msk smetana (valfritt)
- citron juice (valfritt efter smak)
- Tillbehör:
- 15 g caviar eller forellrom (valfritt)
Gör så här:
Skala och finhacka löken. Lägg i en kastrull med vinäger och vin. Låt reducera/koka långsamt tills hälften av vätskan kokat in.
Sila av löken. Spar den till smaksättning av ditt tillbehör eller gör ett smör av den till ett senare tillfälle.
Späd lökskyn med tärnat smör samtidigt som såsen hålls varm. Den skall nästan koka. Vispa hela tiden. Såsen tjocknar allt eftersom smöret tillsätts.
Smaka av med salt och eventuellt peppar. Lite pressad citron eller rivet citronskal om man så vill och en klick smetana