Ingredienser
- 1 dl vitt vin
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 st schalottenlök
- 250 g smör
- 1 tsk citron (valfritt)
- 1 msk smetana (valfritt)
- 15 g kaviar (oscietra caviar eller forellrom)
Gör så här:
BURRE BLANC MED CAVIAR
Skala och finhacka löken. Lägg i en kastrull med vinäger och vin. Låt reducera/koka långsamt tills hälften av vätskan kokat in.
Sila av löken. Spar den till ex. smaksättning av den rimmad skreitorsk eller gör ett smör av den till ett senare tillfälle.
Späd lökskyn med tärnat smör samtidigt som såsen hålls varm. Den skall nästan koka. Vispa hela tiden. Såsen tjocknar allt eftersom smöret tillsätts.
Smaka av med salt och eventuellt peppar. Lite pressad citron eller rivet citronskal om man så vill och en klick smetana (valfritt). Rör ner kaviaren precis innan servering och häll på beurre blancn som en spegel på tallriken eller toppa rätten med såsen.
Utöver ocietra caviar eller forellrom kan du även smaksätta din Beurre blanc med säsongens örter.
Laga beurre blanc med