Foodfolder

Benbuljong

Föregående Nästa
foodfolder_benbuljong.jpeg
Här hittar du grundrecept på populära Benbuljong. Benbuljong är mycket näringsrikt och rikt på vitaminer och näringsämnen. Läs mer om fördelarna nedan.

Ingredienser

 • ben med märg
 • 3 st morötter
 • 2 st gul lök
 • 2 klyfta(or) vitlök
 • 0,5 kg rotselleri
 • 2 kvist/ar persilja
 • 3 st lagerblad
 • 10 st vitpepparkorn
 • 2 msk äppelcidervinäger
 • 4 l vatten (vatten så att benen täcks)

Gör så här:

Planera att börja din buljong på morgonen och låt benen sjuda i minst 5-12 timmar över låg värme. Om du föredrar att göra det med en CookPot eller tryckkokare tar det ca 3-4 timmar.


Koktid: Kyckling och fisk ca 5-10 timmar, lamm och vilt ca 10-12 timmar och nöt ca 12-14 timmar.


Sätt ugnen på 225°C.


Skala och klyfta löken.


Skär grönsakerna i grova bitar.


Lägg benen, löken och rotsaker på en plåt. Rosta i mitten av ugnen 30 minuter. Blanda runt efter halva tiden. -> Valfritt - om du ytterligare vill smaksätta buljongen så kan du pensla benen med tomatpuré i detta steg. Ca 1 dl


Häll ner allt på plåten i en stor kastrull.


Tillsätt vatten så att det täcker allt. Häll på äppelcidervinäger. Låt koka upp och skumma av.


Tillsätt örterna, lagerblad och vit- eller svartpepparkorn. Låt buljongen sjuda på svag värme utan lock tills ca 3 liter återstår, det tar 5–6 timmar. 


Sila buljongen genom en finmaskig sil. Smaka av med salt.


Fettet som blir kvar när buljongen har svalnat kan du spara och förvara i kylskåp. Använda som stekfett eller i ditt te eller kaffe för att boosta de med nyttiga mineraler och vitaminer. Benen innehåller kollagen som bibehåller hudens elasticitet och bygger upp och stötta hår, naglar och leder.


3 (MÖJLIGA) FÖRDELAR MED ATT DRICKA BENBULJONG 1. Benbuljong är mycket näringsrik och rik på vitaminer och näringsämnen som kalcium, magnesium och fosfor. Den totala mängden varierar beroende på typ av ben du använder, men generellt sett hittar du massor av kalcium, magnesium, kalium och fosfor, vitamin A, K2 och mineraler som zink, järn, bor, mangan och selen i benbuljongrecept.

 2. Buljongen kan skydda lederna. Vävnader och ben innehåller kollagen. När det kokas omvandlas kollagen till gelatin. Denna gelatin - vätska (när den är uppvärmd), tjock och geléaktig (när den är kyld) - är fylld med aminosyror, byggstenarna för proteiner. Glukosamin och kondroitin, i synnerhet, anses minska symtomen på artros (källa 12) och minska ledvär.

 3. Antiinflammation, aminosyrorna glycin och arginin har starka antiinflammatoriska effekter. Arginin kan särskilt hjälpa till att bekämpa inflammation som är förknippad med fetma hos kvinnor (källa). Kronisk inflammation kan leda till allvarliga sjukdomar som hjärtsjukdomar, diabetes, metaboliskt syndrom, artrit och olika typer av cancer.


Här hittar du våra samlade fond- och buljongrecept >>


Sätt ugnen på 225°C.


Skala och klyfta löken.


Skär grönsakerna i grova bitar.


Lägg benen, löken och rotsaker på en plåt. Rosta i mitten av ugnen 30 minuter. Blanda runt efter halva tiden.


Häll ner allt på plåten i en stor kastrull.


Tillsätt vatten så att det täcker allt. Låt koka upp och skumma av.


Tillsätt timjan, lagerblad och vit- eller svartpepparkorn. Låt buljongen sjuda på svag värme utan lock tills ca 3 liter återstår, det tar 5–6 timmar. 


Sila buljongen genom en finmaskig sil. Smaka av med salt.


Fettet som blir kvar när buljongen har svalnat kan du spara och använda som stekfett.

Tips

Benresterna från nötkött ger jag till min hund, perfekt att gnaga på för att få bort tandsten.