Foodfolder

Allt du behöver veta om Beaujolais

Föregående Nästa
beaujolais_sanna-mander_pinterest.jpeg

Beaujolais är namnet på ett litet område i södra Bourgogne som levererar bäriga, saftig och lättdruckna viner med Gamay-druvor.

Hur uttalar man Beaujolais?


bo-shjo-lä

 Beaujolais karta


Illustration: Sanna Mander


Vart ligger de?


Beaujolais ligger i södra Bourgogne, strax norr om Lyon. Det tar tre timmar med tåg från Paris. Det går även att flyga till Geneve och hyra en bil. Detta tar ca tre timmar men är väl värt då färden är otroligt vacker.


Vad är de för typ av vin?


Den nästintill uteslutande druvsorten är Gamay. Men vita viner framställda av Chardonnay och roséer framställda av Gamay-druvor är också viktiga delar av regionen. 


Man har även under se senaste åren experimenterat med Rhône druvsorterna Syrah och Roussanne som har visat sig ge riktigt trevliga resultat.


Hur smakar Beaujolais?


Beaujolais vin är känt för sina lätta fruktiga viner med låga tanninnivåer, florala och jordnära toner. De bättre vinerna har stora likheter med sin släkting pinot noir. 


Smaken är bärig och saftig och du kan förvänta dig hallon, jordgubb, körsbär, plommon, viol, lakrits och rökiga toner i de mer komplexa vinerna. 


De så kallade ”kolsyrejästa” vinerna som nästan uteslutande görs på gamay, får utöver de saftiga och bäriga inslagen, ofta godis liknande toner som påminner om skumbanan, vingummi och karamell.


De vingårds benämna cru vinerna ofta med ålder ger fylligare och komplexa viner. Cru är en klassificering på vingårdar som är tänkt att utmärka de viner som är bättre. 


Vad passar till Beaujolais?


 Beaujolais har en naturligt hög syra och en låg nivå av tanniner, vilket gör att vinerna fungerar bra till rotfrukter, svamp, ljust kött, fisk, ostar, plockmat eller  vissa efterrätter. Tänk maträtter som innehåller bär, frukt eller något sött (tex lingonsylt, chutney, honungsglasering eller liknande). 


De lättare Beaujolais Nouveau-vinerna passar som ”mingelvin”, medan den fylligare cru-vinerna är idealiska till med komplexa maträtter med rotfrukter, kött, fisk och grytor. 


Kött som passar till Beaujolais


Helstekt kyckling, kalkon, korvrätter, anka, tatarer, kåldolmar, moussaka och köttfärslimpa och andra rätter med färs.


Fisk och skaldjur som passar till Beaujolais


Grillad lax, ugnsbakad torsk, tonfisk- eller laxtartare, pilgrimsmussla, sashimi, sushi eller räkpasta med chili.


Ostar som passar till Beaujolais


Brietårta, Brillat-Savarin, camembert, Feta, Halloumi, Chèvre, brie, färskost eller Gruyère, ugnsbakad Mont d’Or.


Örter, kryddningar och smaksättare som passar till Beaujolais


Pesto, Herbs de Provence, schalottenlök, gräslök, purjolök, salvia, mynta, kummin, kryddnejlika, muskotnöt, kryddpeppar, kanel, senap, fänkål, och anis.


Grönsaker som passar till Beaujolais


Rostade rotfrukter och potatis, sötpotatis, löksoppa, spenatlasagne, rödbetor, quinoa, kapris, squash, tranbär-, blå-, björnbärssås, rårörda lingon, valnötter, pekannötter, champinjoner eller portabellosvamp.


Efterrätter som passar till Beaujolais


Tarte tarin, cheese cake, mandelkaka eller andra nötiga efterrätter, ”smakmatcha” med bärpajer eller färskost baserade desserter med hallon eller jordgubbar.


 


HUR SKA BEAUJOLAIS VINER SERVERAS?


Beaujolais bör serveras svalt. Det är ett lätt och fruktigt vin och gör sig bäst att serveras vid en temperatur något under rumstemperatur, omkring 12-14 grader. Ju fylligare desto varmare. Tänk på att vin värms i glaset och att det kan vara bra att kyla det något mera än den rekommenderade temperaturen före serveringen. Att ställa in en flaska Beaujolais i kylskåpet 30 minuter före servering är ett bra riktmärke.


VAL AV GLAS TILL BEAUJOLAIS


Lätta viner som Gamay kräver glas med stor, djup kupa och avsmalnande öppning en sk Bourgogne kupa. Här hittar du ett utval av Bourgogne glas >>