Foodfolder

Bästa mousserande vinet till nyår

Föregående Nästa
foodfolder_nyars_champagne.gif

Vilket är det bästa mousserande vinet till nyår? Det är få drycker som är så starkt förknippade med fest och firande som mousserande vin. När det kommer till smaken så beror det helt enkelt på vad du föredrar, hur och om ni bara ska skåla i det eller dricka det kvällen igenom! Beskriver de vanligaste stilarna, dess olika och typiska smaker med ett vinpaket som är perfekt till nyårsfirandet eller varför inte en lättsam vinprovning eller gåva.

Vinpaket till nyår


Rotari - Blanc de Blancs Extra Brut 2014 | Ursprung: Italien |  100% Chardonnay


Dr. von Bassermann-Jordan NV - Riesling Sekt Brut Ursprung: Tyskland, Pfalz | Riesling 100%


 Diebolt-Vallois - Prestige Brut Champagne |  Ursprung: Frankrike, Champagne  Chardonnay 100%


 Pierre Peters Cuvée de Réserve Champagne Ursprung: Frankrike, Champagne |  Chardonnay 100%


Beställ här


 Ett tips är att förbereda med ett provningsprotokoll och läsa på om varje vin/stil,det kommer att förhöja upplevelsen för alla inblandade. Ladda ner de här >>


Nedan kan du läsa om skillnaderna mellan de vanligaste mousserande vinerna - Champagne, Cava och Prosecco, Crémant och den lite mer sällsynta Sekt. Allt för att du ska hitta den typ av mousserande vin som passar dig bäst beroende på tillfälle. För ibland kan smakerna skära sig. Tänk nyborstade tänder och en kaviarmacka... Detta kan även hända när man blandar dryck med olika typer av mat. 


Champagne


Många kallar både champagne och andra mousserande viner för bubbel. Men det är bara mousserande viner från det nordfranska distriktet Champagne som får kallas för champagne. Druvor som vanligtvis används när man gör Champagne är Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Det finns sju tillåtna druvsorter vid tillverkningen av champagne.


Champagner som är gjorda på enbart blå druvor kallas för blanc de noir och Blanc de blancs är beteckningen för champagner gjorda på enbart gröna druvor.


Det finns fem delområden i Champagne: Montaigne de Reims, Vallée de la Marne och Côte des Blancs samt Côte de Sauzanne och Aube (Côte de Bar). Det finns 42 Premier Cru-byar och 17 grand cru-byar: Ambonnay, Avize, Ay, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Chouilly, Cramant, Louvois, Mailly Champagne, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry, Puisieulx, Sillery, Tours-sur-Marne, Verzenay och Verzy.


Klimatet och naturen eller som man säger på vinspråk ”terroiren” gör att druvorna växer långsamt och innehåller mycket syra och mineralitet.


De flesta champagneproducenter har en egen husstil/recept. Där man sätter samman en eller fler druvor till vinet, olika typer av fatjäsning eller mycket lång lagring. Allt för att ge vinet olika typer av karaktär, så som hög syra, brödighet, fyllighet, kropp osv. Metoden kallas för traditionella metoden eller på franska méthode traditionelle. 


Det innebär att att vinet får en första jäsning i ståltank eller på fat i ungefär ett halvår. Därefter tillsätts socker och jäst. Vinet buteljeras och får en andra jäsning i liggande i vinkällare. I flaskan förvandlas jästen till koldioxid och alkohol. Själva jästfällningen lägger sig längs den undre långsida och fortsätter att utveckla vinets aromer.


Andra vanliga mousserande viner som använder sig av den traditionella metoden är crémant, cava, Franciacorta från den italienska vinregionen med samma namn och många mousserande viner från Storbritannien och många producenter i Sydafrika där den då kallas ”Methode Cap Classique”.


Hur smakar den typiska Champagnen?


Champagne ska vara både balanserad, krämig och livlig. Förutom de friska smakerna av frukt som citrus, äpplen, finns det även inslag av mineral, honung, nougat, nötter, kex och framförallt rostat bröd.


Det finns också olika nivåer av sockerhalt, allt från söt till torr. Det vanligaste är Brut Nature (inget socker) Brut (mycket torr) och Extra Dry (fortfarande torr, men mer fyllig)


 


Crémant 


Kallas ofta för franska budget bubblor och produceras i Loire, Alsace, Bourgogne, Jura, och Limoux. Produktion finns också i Bordeaux, Savojen och i Die. Även Luxemburgs bästa mousserande viner kallas crémant . Vinmakningen är inte knuten till speciella druvsorter, som den är för champagne. Däremot är användandet och begreppet crémant skyddat av fransk lag, liksom champagne.


Tillverkningen av crémant sker enligt den traditionella metoden, men vinet behöver ”bara” lagras i 12 månader, jämfört med champagne där minimitiden är 15 månader.


Hur smakar den typiska crémanten?


Man kan säga att den kan vara mycket lik champagne med livlig syra, inslag av äpple, citrus och ibland fyllighet och brödighet eller lättare fruktdrivna beroende på hur länge de är lagrade och vilka druvor de är gjorda på.


 


Cava


För att ett vin ska få kallas Cava så måste det produceras i Spanien. Det måste göras på någon av druvorna - Macabeo, Xarel-lo, Pinot Noir, Chardonnay, Grenache, Parellada, Malvoisie, Trepat eller Monastrell. Druvorna måste komma från en av de godkända kommunerna som består av omkring 160 kommuner utspridda över hela Spanien. Omkring 90% av cava-producenterna finns i Penedés i Katalonien. Det måste vara tillverkat enligt den traditionella metoden och ha lagrats i minst 10 månader och ha en alkoholhalt mellan 10,8- 12,8%.


 HUR SMAKAR DEN TYPISKA cavan?


Vinerna bjuder ofta på toner av citrus exempelvis grapefruk, mineral och rostat bröd. Beroende på längden av lagring kan man ibland känna rostade toner från ekfaten.


Prosecco


Proseccons ursprung är Italien och när det gäller historien och reglerna kring Prosecco så kan man säga att de är en mix av Champagne och Cava. Prosecco är från början namnet på en grön druva. År 2009 bytte man dock namn på druvan till Glera.
All Prosecco framställs på minst 85% av druvan Glera i regionen Venetien i norra Italien. Så på så sätt är det rätt likt Champagne. Proseccons process kallas tankmetoden och är att man jäser den en andra gång genom att tillsätta socker och jäst till det vita vinet i en ståltank. Vinet lagras sedan 18-24 mån på ståltanken innan det hälls över på flaska. Vilket ger det en rätt karakteristisk smak, som ofta upplevs sötare än andra mousserande viner.


 HUR SMAKAR DEN typiska Proseccon


 Proseccon präglas av en frisk söt fruktighet med toner av små godis, päron, äpple, persika och blommor.


Sekt 


I Tyskland och Österrike kallas allt mousserande vin sekt faktum är att många av de stora champagnehusen i Frankrike grundades av just tyskar. 


 Sektproduktionen kan ske enligt olika metoder men tankmetoden är absolut vanligast och den förslutna flaskan innehåller ett visst tryck. I övrigt tillåts alla tänkbara typer av metoder och druvor, ofta importerade från Italien eller Frankrike.


Varumärket är viktigare än ursprunget och priserna är i regel plånboksvänliga. Sekt betecknas ofta som trocken (torr) eller halbtrocken (halvtorr). Sekt kan även produceras i Tjeckien.


Beteckningen deutscher Sekt- måste produceras i Tyskland av inhemska druvor, exempelvis riesling, pinot blanc eller pinot noir. Dessa viner är av betydligt högre kvalitet och säljs under regionens- eller till och med vingårdens namn, till högre priser. De kan dessutom vara tillverkade enligt traditionell metod och vinna på lagring.


Läs Eric Steins artikel om sekt här >>


Hur smakar den typiska sekten?


Den är ofta mycket frisk smak med inslag av citrus, äpplen, päron, persika, örter, rostat bröd och nötter.


 


Alkoholfritt mousserande 


Precis som vanligt mousserande vin med alkohol så finns det alkoholfritt mousserande vitt och rosé. Alkoholfritt mousserande vin är gjort på jästa druvor, men alkoholen tas bort och vinet kolsyras innan buteljering.


 Testa Oddbird Spumante ett alkoholbefriat mousserande vin gjort på proseccodruvan glera. 


Läs även