Foodfolder

Ät i säsong – bra för klimatet, plånboken och smaken

Föregående Nästa
B8BA48EE-F862-4BB5-9874-9725558E8AFC.jpeg

Våren och försommaren är den tid på året då svenska råvaror är som allra mest levande. Färsk sparris, späda blad, krispiga sparrisar och syrlig rabarber – allt med smak av nyplockat och närproducerat. Att laga mat med det som är i säsong är inte bara klimatsmart och ekonomiskt, det är också ett sätt att komma närmare både naturen och smaken.

Här är fem recept som kombinerar smak, enkelhet och säsongens bästa råvaror – perfekta för vår och försommar:


1. Variant på den franska ostpajen Quiche, med sparris, ärtor & varmrökt lax
En riktig klassiker som gör sig bäst när sparrisen är nyskördad. Enkelt, gott och de gröna ärtorna ger pajen en otroligt uppfriskande grön kulör. Variera ingredienserna efter säsong och smak! 


2. Vårig primörsallad med "råa" & tillagade grönsaker och lammkorv eller En fräsch sallad med krispiga grönsaker, korv, späda blad och pesto på ogräs. Korven och pesto kan varieras efter smak.


3. Nässelsoppa med pocherat ägg - Ett näringsrikt och billigt middagsval när nässlorna är som allra bäst – krämig, grön och värmande.


4. Halstrad lax med färskpotatis, sparris & pepparrotskräm - En fräsch och smakrik rätt där vårens bästa råvaror möter balanserad pepprighet från pepparrot. Perfekt till midsommar eller som lätt försommarmiddag.


5. Rabarberpaj med rårörd vaniljksås - Rabarbern är i toppform i maj-juni. Denna dessert är både nostalgisk och fräsch – med låg sockerhalt och mycket smak.


Tips!


Vill du äta ännu mer hållbart? Kombinera säsongsråvaror med rester, frys in överblivna grönsaker till buljong, soppor och välj gärna närodlar och ekologiskt när det är möjligt.