Foodfolder

Årets godaste rosé viner 2023

Föregående Nästa
foodfolder-rosevin-2023.jpeg

Vid samma tid varje år så fylls min inkorg med frågor om årets roséviner! Nedan har jag sammanställt mina favoriter ur årets sortiment. Allt från mousserande till, italiensk rosato och klassisk Provence rosé. Längst ned i artikeln hittar du Vivinskis och Winefluensers guldkorn. Njut och tagga oss gärna i vintipsen i dina sociala medier! #foodfolder @foodfolder @societelastar

Vi börjar 2023 rosévins tips med engelskt och Italienskt mousserande. Sedan fortsätter vi i till Toscana, Piemonte och Provence.
WISTON ROSÉ, 2014


VINET HITTAR DU HÄR >>


Engelskt bubbel i sitt esse! Dra mig baklänges vilken krämig textur, finess och elegans! Tropiska och lätt rostade toner kombineras med fräsch mintig örtighet och vinbär. LYX för alla sinnen!


 South Downs har en kalkrik jordmån som ger den en sammansättning likt Côte de Blancs i Champagne. Wistons karismatiske vinmakare Dermot Sugrue som tidigare arbetat för Nyetimber anses idag vara Englands främsta, vilket speglar vinerna.


När du serverar Wiston rosé prova att kombinera den till rätter som innehåller getost, fetaost eller brie. Passar även utmärkt till asiatiska smaker som sushi, thailändsk mat eller kinesiska rätter. Då den rödfruktiga karaktären kan balansera kryddiga eller söta smaker. Allternativt satsa på halstrade pilgrimsmusslor med en Örtrisotto!


Avnjut nu i sommar eller spar i minst 5 år framöver!


🇬🇧 Storbritannien, West Sussex, South Downs, England | 12% | 🍇 68% Pinot Noir, 22% Pinot Munier och 10% Chardonnay | Nr 54199 BS 


  


Rotari rose magnum


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 ROTARI ROSÉ, 2018


VINET HITTAR DU HÄR >>


Size matters kan man lugnt säga när det kommer till Rotari rosé, jag föredrar kooperativets otroligt eleganta och generöst prissatta magnum. Get this party started :)


Paletten erbjuder fräscha bär, rosa grapefrukt och persika i kombination med lätt rostade hasselnötter och kex.


Perfekt mingelvin till större bjudningar så som skolavslutning eller midsommar. Till mat så servera vit fiskCaesarsallad, Halloumiburgare eller italiensk ost och chark.


🇮🇹 Italien, Trentino-Alto Adige | 12,5% | 🍇 Pinot Noir och Chardonnay Nr 7701 BS | 1500 ml 269 kr/ 750 ml 129 kr  


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 BRANCAIA ROSÉ CASA BRANCAIA SRL, 2022


VINET HITTAR DU HÄR >>


Återigen överträffar sig vinmakerskan och ägaren Barbara Widmer i årets rosé från Brancaia, budskapet är enkelt KÖPLÄGE! 


Druvorna kommer från ekologiska vingårdslägen i Maremma och består av 100% Merlot. Skörden skedde redan i augusti för att skapa ett naturligt friskt och krispigt rosévin.


En fräschör med örtiga och saftiga toner av rabarber, jordgubbar, grapefrukt, blodapelsin sammanfattar Barbaras otroligt trivsamma rosé. 


Jag hade nöjet att prova vinet tillsammans med Barbara och kombinera det till en tatar toppad med råhyvlad champinjon. Perfektion.


Detta är en rosé som både levererar på egen hand precis som den gillar att kombineras med fräscha rätter av grönsaker, fisk och skaldjur.


Säljstart 2/6 2023 kl 10:00


🇮🇹 Italien, Toscana, Maremma 12.5% | 🍇 Merlot | Nr 95006 | 159 kr 


By Ott


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 DOMAINE OTT BY.OTT ROSÉ 2022


VINET HITTAR DU HÄR >>


Domaines Ott är ett prestigefyllt vinhus i Provence och idag drivs av Champagne Louis Roederer.


By.Ott är instegs vinet som håller en otroligt bra och jämn nivå mellan årgångarna. Paletten är läskande och består av vattenmelon, rabarber, rosa grapefrukt och röda bär.


Nördigt vetande: Hela årgången produceras och buteljeras vid ett och samma tillfälle, vilket garanterar att det alltid är samma vin i flaskan oavsett om du dricker det i början eller slutet av säsongen.


Gör sig utmärkt i sällskap med risottofisk tartar med inslag av citrus.


🇫🇷 Frankrike, Côtes de Provence | 13% | 🍇 58% Grenache, 30% Cinsault, 10% Syrah och 2% Mourvèdre | Nr 90306 | 750 ml 189 kr/1500 ml 399 kr/ 3000 ml 969 kr 


Langhe Rosato Josetta Saffirio LANGHE ROSATO, JOSETTA SAFFIRIO, 2022


VINET HITTAR DU HÄR >>


Josetta Saffirios viner har på kort tid blivit otroligt populära, du kanske känner igen de små tomtarna som pryder flaskorna. Historien bakom dessa är att de är vättar som besökt vineriet. Josetta har själv tecknat dem och varje vin har sin vätte. Det blev hennes sätt att hylla dessa små varelser som tagit hand om gårdens grödor och djur i utbyte mot en skvätt vin ;)


Det idag ekologiska vineriet drivs idag av Josettas dotter Sara Vezza.


Langhe Rosato är gjord på Nebbiolo-druvor och paletten är läskande med sötsyrliga med inslag av hallon, moreller och viol.


Passar utmärkt till sallader med frukt, getost eller feta. Duka uppl en ost- och charkbricka med italienska delikatesser, skaldjur, kyckling eller en  lax- och fänkålssallad.


Event tips: Den 2 juni bjuder Sara Vezza in till rosémingel på At Six (i vinbaren Blanche & Hiertas uteservering) mellan kl. 16-18. Köp din biljett här >>


🇮🇹 Italien, Piemonte, Langhe 13% | 🍇 Nebbiolo | Nr 72448 | 139 kr


   DOMAINES OTT CHÂTEAU ROMASSAN ROSÉ, 2022


VINET HITTAR DU HÄR >>


 Man kan inget annat än att bli förtrollad denna prestige rosé! Doften är aromatisk och lätt rostad. Tonerna av grapefrukt, exotisk frukt och lavendel är fylliga med subtil touch av lakrits. Avslutet är lätt mynta drivet och friskt med toner av kanderad citrus. 


Det här är ett seriöst matvänligt rosé som trivs bra med mer komplexa medelhavsrätter med tex fisk och kronärtskockor.


Château Romassan har en utmärkt lagringspotential, vilket inte är helt vanligt för roséviner. Med tiden utvecklas en mer komplex smak och en rundare struktur. De är dock också mycket trevliga att dricka unga när de är fruktiga och friska.


Säljstart 1/6 2023 kl 10:00 i beställningssortimentet.


🇫🇷 Bandol13.5% | 🍇 Mourvèdre 55%, Cinsault 25%, Grenache 20%| Nr 54781 | 369 kr


 


 HÄR HITTAR DU VIVINSKIS ROSÉVINSFYND FÖR 2023