Terese Cedergren

Äppelmarmelad med brynt smör och Calvados

Föregående Nästa
image.jpeg (86)
image.jpeg (85)
Fick en stor påse äpplen från min farfar häromdagen, tänkte testa mig fram till några trevliga recept som jag kommer dela med mig här.

Ingredienser

  • 5 st svenska äpplen
  • 1 st vaniljstång
  • 1 st färsk citron
  • 2 msk vatten
  • 1 nypa(or) citronsyra
  • 3 dl strösocker alt. syltsocker
  • 5 cl calvados
  • 2 msk brynt smör

Gör så här:

Kärna ur äpplena och skär dem i mindre bitar.


Tvätta citronen och finriv zesten (det yttersta gula skalet).


Pressa saften ur citronen och blanda citronskal, -saft, vatten och äppelbitar i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången och tillsätt stång och skrap i kastrullen, koka upp.


Koka försiktigt tills äpplena mjuknar (cirka 5–7 min). Rör om då och då. Ta ur vaniljstången. Tillsätt citronsyra, calvados, brynt smör och socker, koka upp igen och låt koka kraftigt under omrörning i cirka 10 minuter.


Häll upp på varma, väl rengjorda glasburkar och låt svalna.

Tips

Äppelmarmeladen är perfekt tillsammans med getost eller camenbert eller varför inte ha den på frukostmackan/sconesen.