Apelsintider att ta till vara på :)
Vad är inte lyxigare en en toast med apelsinmarmelad och dessutom hemlagad.
Ingredienser
- 0,5 kg blodapelsiner
- 1 st citron/er
- 0,5 kg sylt socker
- 2,5 dl vatten
Gör så här:
Tvätta apelsinerna och citronen noga.
Skär upp dem i så tunna klyftor de bara går. Lägg dem i en stor kastrull och häll på vatten.
Koka under lock i cirka 45 minuter tills frukten är mjuk.
Häll i sockret lite i taget och rör om ordentligt. Koka häftigt utan lock i cirka 10–15 minuter. Gör marmeladprov för att se om frukten är klar.
Marmeladprov: Lägg en klick av marmeladen på ett kallt underlag och dra med fingret i marmeladen. Om det blir ett spår som inte flyter igen är marmeladen klar. Koka annars i några minuter till och gör sedan ett nytt prov.
Skumma av marmeladen vid behov.
Fyll marmeladen på rena burkar och förslut. Låt svalna och avnjut sedan ;)
Att baka till marmeladen;