Foodfolder

Blodapelsin och olivoljekaka

Föregående Nästa
foodfolder_apelsinkaka.jpeg
Otroligt fräsch apelsinkaka gjord med olivolja istället för smör. Oljan ger en god och spännande smakkaraktär och ett ännu saftigare resultat. Ett ljuvligt recept som garanterat kommer att förvandlas till en favorit. Växla apelsinen med olika citrusfrukter efter säsong 🍊🍋 Dryckestips hittar du längst ned i receptet.

Ingredienser

  • Smet:
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk apelsinjos
  • 1 msk apelsinzest
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1,5 tsk bakpulver
  • Topping:
  • 1 st apelsin
  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • Tillbehör:
  • glass eller lättvispad grädde med yoghurt

Gör så här:

Börja med att karamellisera apelsinerna. Skiva upp dem och spara de yttersta ändbitarna som du pressar saften ur i smeten.


Häll vatten, strösocker och vaniljpulver i en stekpanna och låt apelsinerna sjuda upp på mellanhög värme.


Lägg i apelsinskivorna i ett jämnt lager, se till att alla skivor täckts med sockerlagen och låt karamellisera på låg värme i ca 10-15 minuter. Kokar de för hårt för går de sönder. Låt dem svalna.


Värm ugnen till 170 grader, varmluft.


Vispa under tiden ägg och socker med elvisp tills det är ljust, lätt och fluffigt. Häll i olivoljan försiktigt i en tunn stråle under vispning.


Zesta och pressa i saften från ändbitarna av apelsinerna, ca 1 msk zest och 2 msk apelsinsaft.


Skikta samman de torra ingredienserna och vik försiktigt ner i smeten.


Olja en form med olivolja och klä sedan botten och sidor i bakplåtspapper. Det är mycket viktigt att klä hela formen helt täckande eftersom sockerlagen annars lätt bränner fast. 


Klä hela botten i ett tunt lager omlott av apeldsin skivorna. Var försiktig när du hanterar skivorna så de inte trasar sönder. Spara sockerlagen som blir över.


Häll försiktigt i smeten och baka sedan i ca 25-30 minuter i ugnen tills en sticka är torr när du sticker den i kakan. Alternativt använd en termometer i kakan och ta ut den när den når 98°C. 


Pensla den gräddade kakan med ett tunt lager sockerlag och låt sedan stå.


När den svalnat vänder den försiktigt på ett fat och drar av långsamt och försiktigt av bakplåtspappret. Valfritt >> Pensla ovansidan och kanterna med mer sockerlag så kakan blir glansig och saftig.


Servera som den är eller till lättvispad grädde, lite yoghurt eller crème fraîche som vispats eller till och med glass om du är sugen på det.



Gott till