Ingredienser
- 0,6 kg älgfilé eller ryggbiff
- 2 klyfta(or) vitlök
- 2 kvist/ar rosmarin alt timjan
- 1 msk smör
- 2 tsk vitpepparkorn
- 2 tsk svartpepparkorn
- 1 msk rapsolja
- Tillbehör:
- 2 st spetskål
- Sås:
- 200 g smör
- 1 msk curry
- 1 krm gurkmeja (valfritt)
- 2 tsk worcestersås
- 0,5 klyfta(or) riven vitlök
- 1 tsk oregano
- 1 krm dragon
- 1 msk paprikapulver
- 1 st schalottenlök
- 1 msk kapris
- 1 tsk vinäger
- 2 kvist/ar persilja
- salt
Gör så här:
Älgfilé el Älgryggbiff
Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja. Stek älgfilén/ryggbiffen tillsammans med en kvist färsk rosmarin och vitlöksklyftor tills den får en fin gyllene stekyta.
Vänd sedan köttet i salt och grovmalen vit- och svartpeppar och låt ugnsstekas i 100 grader till valfri innertemperatur.
Innertemperaturer ÄLGFILÉ EL ÄLGRYGGBIFF
- Rare/rosa kött på 52°C
- Medium 57°C
- Well done/välstekt 65°C
På bilden är köttets innertemperaturen 52 °C
Låt den sedan vila på ett fat ca 10 min. Skär sedan upp i skivor och servera.
Café de paris smör
En såsklassiker i smörfrom som passar till vilt, nöt, fisk, kyckling eller grönsaker. Perfekt att frysa in. Här hittar du fler kryddsmör >>
Ställ fram smöret och låt de bli rumstempererat. Smält 1/3. Vispa smöret ordentligt fluffigt.
Skölj persiljan och hacka den fint tillsammans med kapris och schalottenlöken. Riv vitlöken.
Blanda ner worcestersås, vinäger, lök, persilja, curry, gurkmeja (valfritt) dragon, oregano, paprikapulver, i smöret. Vispa och smaka av med salt.
Rostad spetskål
Dela kålen i lagon stora bitar. Jag brukar dela den i två eller fyra delar beroende på storlek.
Lägg den på bakplåtspapper och toppa med olja och salt. Rosta kålen tills den har mjuknat och lite och har fin färg. Man kan även lägga på eller pensla med lite smör på slutet.
I vanlig ugn rosta den i 200 grader, 20-30 min. Airfriyer