Foodfolder

Amaretto Äggtoddy/Eggnog

Föregående Nästa
E467C8FE-FC67-4B01-BBF9-A16EF28D2E5F.jpeg
Vad sägs om en "julig" äggtoddy smaksatt med amaretto? Nedan finner du receptet. En traditionell äggtoddy innehåller ägg, socker, mjölk och grädde. Smaksätt den med olika kryddor efter säsong. Den passar lika bra alkoholfri som spetsad.

Ingredienser

  • Topping:
  • kanel
  • 2 st inlagt körsbär (valfritt)
  • Övrigt:
  • 1 st ägg
  • 1 msk socker
  • 1 dl valfri mjölk
  • 0,4 dl valfri grädde
  • 4 cl rom
  • 2 cl amaretto
  • 1 stjärnanis (valfritt)

Beskrivning:

FÖLJ MIG OCH FOODFOLDER PÅ INSTA >>


Börja med att vispa äggula/or med socker tills det blir ljust och luftigt.


Vispa även äggvitorna fluffiga i en separat bunke. 


Värm mjölk med kryddorna och vispa långsamt ned äggsmeten och fortsätt vispa tills den tjocknar. Se till att blandningen inte överstiger 80 grader eftersom äggulan då kan koagulera (och då blir det äggröra). Använd med fördel termometer i kastrullen för att hålla koll.


Här väljer du om du vill servera Äggtoddyn varm eller kall. Om kall så låt den svalna.


Sila av kryddorna.


Vänd ner ägg- och mjölkblandningen med äggvitorna och rör ihop.


Tillsätt sedan Amaretto och rom (eller valfri spritsort).


Rimma ett glas med kanel och häll upp Äggtoddyn.


Toppa med inlagda körsbär eller en kanelstång.


Njut och variera gärna receptet med olika kryddningar och tagga mig gärna i dina favoriter i sociala medier @societelastar och @foodfolder #foodfolder


 

Tips

Receptet passar utmärkt som laktosfritt!