Foodfolder

5 viner som vinner på dekantering & luftning

Föregående Nästa
foodfolder-vintips-2018.jpeg

Vita-, röda- och mousserande viner vinner oftast på att luftas innan servering, speciellt om de inte doftar så mycket eller är unga så kan det ge mer smak med luftning eller dekantering. Här är fem otroligt goda viner som vinner på att få luft innan servering. Lyssna även på vår podcast I glaset om fördelarna.


Pierre Bourée Fils Meursault 2015


Elegant och komplext vit Bourgogne med toner grillad citrus, persika och gula äpplen. Välbalanserad med väl integrerad minrealitet och rostade toner av nötter och smörkola.


Vinet är fortfarande ungt och något knutet, låt det luftas i ca 45 min så öppnar de upp sig mer! Servera meursaulten till en Torskrygg med vitvinssås eller varför inte en knäckig ananaspaj.


Hitta och beställ vinet härCHARLES HEIDSIECK ROSÉ RÉSERVE


Här samlas exklusiva toner av citrus, jordgubbar, hallon och rostade nötter. Champagnen har många nivåer av smaker och genom att låta flaskan stå öppen i minst 45 min innan servering öppnar den otroligt mycket.


Charles Heidsiecks Rosé blandar årgångar för att få fram denna cuveé och basårgång är 2008. Utöver de så är det en andel av reserv vin (20 %) med en genomsnittsålder av 7-8 år som består av 50/50 Pinot Noir och Chardonnay. 


Utöver att zippa på rosén som sällskapsdryck så prova gärna kombinera med lättgrillad fisk, tartar på tonfisk, en läcker sallad eller Fyllda hallon med rosésorbet.


Beställ champagnen härGérard Bertrand Cigalus Rouge


Ekologisk från Languedoc-Roussillon regionen i Frankrike. Välbalanserade och silkig med inslag av mörka mogna bär, paprika, choklad och örtiga toner av mynta. Otroligt gott! Druvblenden är lång - Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Caladoc, Carignan, Grenache, Merlot och Syrah. 


Vinet är ungt och har en relativt hög alkoholhalt och vinner på att dekanteras minst 45 min innan servering. Servera gärna en mustig gryta, rostad paprika eller något smakrikt grillat med en fet sås till.


Beställ vinet härCHÂTEAU MONTUS 2014


Komplex och intensiv med inslag av blåbär, lavendel, svarta vinbär, plommon, choklad, lakrits, kaffe och ceder.


Vinet är gjort på Cabernet sauvignon och Tannat. Tannat druvan är en riktigt lagrings duglig druva som ofta är ger mycket sträva, fylliga och smakrika rödviner. Den ger strama viner med toner av lakrits och mörka bär. Vinet vinner på att dekanteras i minst 45 min innan servering. Strävheten tonas ner och paletten öppnas. Servera vinet till grillad smakrik mat eller vilt. Passar även utmärkt till lagrad hårdost eller varför inte en chokladmousse med björnbärskompott.


HITTA ELLER BESTÄLL VINET HÄR


 Barone Ricasoli Formulaei


Fyllig och ursprungstypisk toscansk bag-in-box på 100 % Sangiovese med smak inslag av körsbär, örter och kryddighet från ekfaten.


Då bag-in-box viner har högre sulfithalt för att hållbarheten ska bli längre. Så rekommenderar jag att hälla upp vinet på karaff för att reducera svaveldoft och andra "instängda" odörer och smakerna kommer dessutom helt enkelt bättre till sin rätt i karaff.


Servera vinet till en trevlig ragu med tryffelsalami och pasta eller varför inte lammracks.


Hitta och beställ toscanaren här