Eva Weckström

Piemonte

Föregående Nästa
langhe.png

Piemonte, ”vid foten av berget” är ett mecka för gourmanden med sina böljande kullar, dimhöljda dalar, små pittoreska byar, sitt ljuvliga kök och inte minst sina viner i absolut världsklass. Det historiskt rika norra Italien är helt väsensskilt från de södra, historiskt fattiga delarna av Italien. Detta speglar sig tydligt i Piemontes traditionella matlagning.

Köket


Här har man precis som i Sverige fyra tydliga årstider och här i det svala norr ystas ostar av makalös kvalitet och på hösten nosas det upp tryffel helt utan motstycke. Mycket handlar naturligtvis om vinskörden på hösten men naturens skafferi erbjuder även småvilt, bär och svamp, inte minst tryffeljakt på åtråvärd vit och svart tryffel 21 september-31 januari. Det piemontesiska köket skiljer sig stort från övriga Italien.  Man har väsentligt mycket mindre tomatbaserade rätter, mindre olivolja i matlagningen, inte så mycket charkuterier och inte heller mycket skaldjur vilket ju faller sig naturligt då Piemonte inte har någon kuststräcka. Istället finner vi rustik mat från skog och mark- ost, vilt, långkok och svamp levererar man i världsklass. Mjölkkor och mejerivaror finns det gott om och smör används en hel del i matlagningen. Även inläggningar och söt-syrliga smaker är vanligare i Piemonte än övriga delar av landet. 


Vinerna

Tips >> Fyra prisvärda "mini Barolo´s från Langhe


Vinerna från Piemonte har ett välförtjänt gott rykte. Dolcettodruvan är sötfruktig och charmig, barbera är lokalt ansedd som ”folkets

druva” och har traditionellt levererat ”enklare” viner. Idag har den dock fått ett uppsving och kvaliteten har höjts rejält. Druvan nebbiolo är dock den som rönt störst framgång internationellt och vinerna på druvan jämförs ibland med fransk Bourgogne. Nebbiolo är döpt efter den svepande höstdimman, nebbio, och har relativt tunt skal vilket resulterar i elegant kropp, hög syra, rejäl strävhet och inte sällan toner av stall, asfalt, nypon, viol, svamp och tryffel. Vinerna tål att lagras, speciellt om man går upp i kvalitet och sneglar på de världsberömda byarna Barolo och Barbaresco. Dessa rara buteljer behöver ofta lite tid i flaskan för att få balans och tillgänglighet. För den otålige, eller den med budget, kommer vi istället in på Langhe nebbiolo som ibland kallas för ”mini-Barolo”. Langhe som område är stort, och vinlagstiftningen lite fluffigare än i Barolo och Barbaresco. Man använder druvor från yngre stockar och allt sammantaget blir vinerna mycket mer klunkvänliga unga! De har inte heller samma komplexitet, vilket faktiskt inte alltid är negativt för den som är i början av sin nebbiolo-resa. Prova dig fram! 


Följ mig här >>