Piemonte, ”vid foten av berget” är ett mecka för gourmanden med sina böljande kullar, dimhöljda dalar, små pittoreska byar, sitt ljuvliga kök och inte minst sina viner i absolut världsklass. Det historiskt rika norra Italien är helt väsensskilt från de södra, historiskt fattiga delarna av Italien. Detta speglar sig tydligt i Piemontes traditionella matlagning.
Köket
Här har man precis som i Sverige fyra tydliga årstider och här i det svala norr ystas ostar av makalös kvalitet och på hösten nosas det upp tryffel helt utan motstycke. Mycket handlar naturligtvis om vinskörden på hösten men naturens skafferi erbjuder även småvilt, bär och svamp, inte minst tryffeljakt på åtråvärd vit och svart tryffel 21 september-31 januari. Det piemontesiska köket skiljer sig stort från övriga Italien. Man har väsentligt mycket mindre tomatbaserade rätter, mindre olivolja i matlagningen, inte så mycket charkuterier och inte heller mycket skaldjur vilket ju faller sig naturligt då Piemonte inte har någon kuststräcka. Istället finner vi rustik mat från skog och mark- ost, vilt, långkok och svamp levererar man i världsklass. Mjölkkor och mejerivaror finns det gott om och smör används en hel del i matlagningen. Även inläggningar och söt-syrliga smaker är vanligare i Piemonte än övriga delar av landet.