Eric Stein

Va?! Jag trodde det var champagne i glaset!

Föregående Nästa
foodfolder-sekt-eric-stein.jpg

Vill du komma med något extra speciellt till nyår så ska du välja tysk sekt - men inte vilken sekt som helst. Vid sidan av jättarna som gör bubblor i importerat vin så börjar det komma uppstickare med riktigt spännande bubbel gjort på tyska druvor.


I södra Tyskland är det sedan början av 2000-talet nu tillåtet att odla de stora Champagnedruvorna och att göra blanc de noir, det vill säga vitt vin av röda druvor. Dessutom ligger södra Tyskland på samma breddgrad som Champagne. Det fattas bara en sak och det är kunskapen om hur man gör sekt på samma sätt som champagne.


Det har vinproducenten Reichrat von Buhl från Rheinland Pfalz löst genom att rekrytera chefsvinmakaren från Bollinger Mathieu Kauffmann och nu händer det saker. Naturligtvis är det traditionell metod med flaskjäsning som används på samma sätt som i Champagne. Fantastiskt, nu frågar sig tyskarna vad gör han för att få till det??Försök få tag på en flaska Von Buhl Brut Reserv (art nr. 71753) för 209 kronor och bli överraskad. Det är 80 % Pinot Blanc och 20 % Chardonnay. Det märks att det är champagnestil med en fin doft av honung, äpple, toner av rostat bröd med en fin mosse, fin syra och lång eftersmak.Von Buhl har även en delikat Riesling 2015 (art nr. 76724) som även den tagit den Tyska marknaden med storm. Riesling ger riktigt fina bubbel med hög syra och lång lagringsbarhet. Fin doft av gröna äpplen och lite rostade brödtoner fin mousse, rejäl syra men ännu lite tillknäppt i eftersmaken.Det finns även en annan producent på Systembolaget som bör lyftas fram, nämligen Sekthaus Solter från Rheingau. De har flera intressanta Rieslingsekt, men deras Pinot Cuvé (art nr. 79157) för 199 kronor är riktigt spännande. Det är en blandning av två årgångar med 100 % Pinot Meunier. fruktig doft, fin smak med fin syra, krämig mousse och lång eftersmak.Vinprovning med sekt