Cocktails

Sockerlag, hallonsocker och ingefära

Föregående Nästa
Cocktail scout avslöjar för er hur man göra olika sorters lager (socker och sötma i flytande form och med olika smaker) för att blanda drinkar på.

Beskrivning:

Vi kommer alltså prata om sockerlag och varför vi sötar upp våra drinkar på olika sätt. Socker, liksom alkohol framhäver smaker. Därför vill vi tillsammans med alkoholen i din rusdryck få smakerna att färdas över hela dina smaklökar och ge en klar och tydlig bild av vad du smakar. 


 


Alla drinkar behöver mer eller mindre sötma i sig för att träda fram på ett sätt som de bör. Om du någonsin smakat en drink som känns lite ”ihålig” så är det för att den saknar sötma. Smakerna sticker till i framdelen på tungan men stannar inte i den bakre delen av gommen och ligger kvar.


 


I gamla klassiska drinkar så används ofta likörer såsom triple sec/Cointreau eller maraschinolikör (en körsbärslikör) som sötning. I många rörda drinkar ser vi vermouth i olika former som bidrar med en sötma eller i vissa fall umami. 


 


I senare recept så ser man istället sötmans inslag i drinkarna genom socker. I början användes socker i strö, eller bitform. Men när man står och arbetar i en bar och det står törstiga gäster och väntar har man sällan tid att stå med en sockerbit och vänta på att den ska lösas upp. Man tillverkar därför en flytande motsvarighet i form av vad som kallas sockerlag.


 


Sockerlag ”simple syrup”


1 del socker


1 del vatten


Hetta upp vatten och rör i sockret tills det löses upp. Färdigt. 


 


När man sedan i länder som Sverige skall göra drinkar med ingefära och till exempel hallon så är det inte bara snabbheten i drinkblandningen som spelar roll, utan även att man får en jämt produkt som smakar samma alla dagar i veckan. Det är svårt i ett land där inte så mycket saker växer på vintrarna samt att hallon ibland kan smaka väldigt olika beroende på årstid och odlingsplats. Därför är det absolut bästa att göra en lag på även detta. 


 


Därför kommer vi nu dela med oss av det som vi tycker är det absolut bästa receptet på ingefärssocker eller ”sweetened ginger juice” och hallonsocker eller ”raspberry syrup” som det också kallas. Detta kommer dessutom resultera i att ni kan ha era lager stå i kylskåpet betydligt mycket längre än ni kan ha en ask hallon till exempel. 


 


Ingefärssocker


2,5dl ingefärsjuice


1,5dl vatten


5dl socker. 


Värm upp vätskorna i en kastrull (med låt en koka), tillsätt sockret och rör om tills sockret är upplöst. Häll upp i valfri förslutningsbar burk/flaska och förvara kallt.


 


Dark & Stormy


50ml Mörk Rom


30ml Limejuice


20ml Ingefärssocker


Toppa Soda


Skaka alla ingredienser utom sodavatten. Sila upp i highballglas med is och toppa med sodavatten!


 


Hallonsocker


500g frysta hallon


2,5dl vatten, 


1 liter socker. 


Värm upp vätskorna i en kastrull (med låt en koka), tillsätt sockret och rör om tills sockret är upplöst. Tillsätt extra socker vid behov. Viktigt att den blir söt, inte sur.


Sila av noggrant så inga klumpar blir kvar utan du får en slät lag. Häll sedan upp i valfri förslutningsbar burk/flaska och förvara kallt.


 


Clover Club


50ml Gin


30ml Citronjuice


20ml Hallonsocker


15ml Äggvita


Skaka alla ingredienser två gången (en gång utan i och en gång med is) ovh sila upp i cocktailglas.