Cocktails

Att tänka kring drinkar

Föregående Nästa
cocktailanatomy.jpg

Nyckeln till att lära sig memorera fler drinkar at att kunna se mönster och bryta ner anatomin i en cocktail.

Ofta får man frågan ”hur många drinkar kan du egentligen?” och man svarar att man säkerligen i runda slängar håller reda på nästan två hundra olika cocktailrecept i huvudet. Där håller man tillbaka sanningen en smula. Egentligen har man lyckats memorera cirka sex olika receptformer med variationer. När man skapar drinkar och arbetar i en bar så handlar det konstant om att läsa mönster och kunna bryta ner och förstå de mönstren. Allt ifrån lokalen till folks beteenden för att veta vad de vill ha för att göra deras kväll speciell. Men när det kommer till drinkar så handlar det om att kunna se mönstret i hur drinkarnas själva anatomi fungerar.


 


För att egentligen klassificeras som en cocktail så behöver det vara minst två ingredienser blandade på ett sätt som innebär mer än att hälla en vätska på en annan vätska (en rom och cola är alltså en grogg, aldrig en cocktail.) och att beredningen av densamme kräver något slags moment i form av att skakas, röras, byggas, skiktas, eller kastas (ej bokstavligen) för att nämna några.


 


Hur ska man då göra för att komma ihåg alla dessa recept på lättast möjliga sätt?


 


Vi kommer använda en ”sour” som det mest uppenbara exemplet.


Har du lärt dig att blanda en sour, har du hittat nyckeln till alla de absolut mest druckna drinkarna världen över.


 


Vad är då en ”sour”? Jo, en sour är en drink som innehåller Alcohol, syra och sötma. Drinken går att anpassa i alla olika mått då det finns en simpel formel för hur man blandar den. Detta är stommen i hela kategorin där enda skillnaden är att vissa av dem innehåller äggvita, vissa toppas med soda osv. 


 


Det är trots allt väldigt simpelt. Allt du behöver göra är att halvera ditt recept. Så om vi använder Tom Collins som ett exempel så det det ut såhär


 


60ml (3 delar) Gin


30ml (2 delar) Citronjuice


15ml (1 del) Sockerlag


 


Skaka i en shaker, sila över is och toppa med lite sodavatten.


 


Givetvis tvistar den lärde om huruvida men ska ha mer eller mindre sötma kontra syra i sin drink men det är något du kan korrigera på egen hand efter smak och tycke. 


 


Många drinkar som dessutom heter något mer just ”sour” såsom Whiskey Sour, Amaretto Sour, Pisco Sour osv är det alltsom oftast även äggvita i. Dessa drinkar bör då ”torrskakas” innan du skakar dem med is. Detta gör man för att äggvitan ska gifta sig med de andra ingredienserna och lufta sig (vilket dessutom ger ett fint skum på din färdiga drink).


 


Om du nu lärt dig bryta ner anatomin hos en ”sour” så har du helt plötsligt lärd dig hur du gör en Whiskey Sour, New York Sour, Pisco Sour, Amaretto Sour, Tom Collins, Caipirinha, Caipiroska, Daiquiri, Mojito och så vidare, och så vidare.