Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Vegetarisk gratäng med mozzarellatäcke

Föregående Nästa
auberginelinsgratäng_foodfolder.JPEG
Jag hade två aubergine i kylen som väntade på att lagas och då hittade jag det här nyttiga och matiga receptet på Coops Insta. En smakrik vegetarisk gratäng med linser, aubergine, morötter och ett täcke av mozzarella. Den kan enkelt göras vegansk när man byter ut mozzarellan mot veganskt alternativ.

Ingredienser

  • Tillbehör:
  • 2 st aubergine, stora
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 st schalottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st morötter
  • 1 dl vittvin
  • 500 g passerade tomater
  • 2 dl linser
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk timjan, torkad
  • 250 g mozzarella

Gör så här:


  1. Sätt ugnen på 250 grader.

  2. Blötlägg linserna om du använder dig av torra linser. 

  3. Skär 1 cm tjocka skivor av auberginen och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och salta lätt. Låt sedan stå i 10 minuter.

  4. Ringla över olivolja på aubergineskivorna och rosta auberginen i ugnen i 10-15 minuter, tills de har fått en fin brun yta.

  5. Hacka lök, riv vitlöken och morötterna och fräs allt tillsammans i en kastrull med tomatpuré och olivolja.

  6. Tillsätt vittvin, koka upp och reducera tills vätskan har försvunnit.

  7. Tillsätt passerade tomater, linser, strösocker, torkad timjan och salt.

  8. Låt sjuda i 15-20 minuter, smaka av och tillsätt salt och timjan vid behov. 

  9. Lägg ett lager av aubergine i en ugnssäker form och toppa med ett lager av såsen. Varva ett lager aubergine och sås. Avsluta med ett lager av sås och toppa med mozzarella som du river med händerna i små bitar.

  10. Gratinera i 220 grader i ca. 15 minuter eller tills mozzarellan har fått färg.