Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Vaniljsås

Föregående Nästa
vaniljsås_foodofolder.jpg
Visste ni att färdig vaniljsås som man köper i butiken innehåller i snitt allt mellan 7-10 olika ingredienser och inte nödvändigtvis ens äkta vaniljstång? Jag tycker att det är läskigt att läsa innehållsförteckningar när jag vet hur enkelt det är göra samma sak själv. Vaniljsås är superenkelt att göra och så mycket godare än de färdiga alternativen i butiken!

Ingredienser

  • Sås:
  • 400 g vispgrädde 40% fett
  • 100 g mjölk
  • 100 g strösocker
  • 100 g äggula
  • 1 st vaniljstång

Gör så här:


  1. Väg alla ingredienser och skrapa ur vaniljstången. Ha äggulan i en liten bunke (som rymmer ca. 1 liter).

  2. Koka upp grädde, mjölk, strösocker och vanilj.

  3. Häll ca. 1/3 av den varma vätskan över äggulan och vispa hela tiden.

  4. Häll tillbaka ägguleblandningen i kastrullen och värm upp såsen till 84 grader. Vispa hela tiden. Använd termometer! Har du inte en termometer får du vara modig och ta av kastrullen från plattan så fort såsen börjar tjockna.

  5. Sila såsen och kyl ner den på en gång. Ha såsen i en spritspåse eller i en bunke med plastfilm på såsen så att det inte bildas skinn på ytan.