Vaniljhjärtan hör till det klassiska svenska fikabordet och inget är faktiskt så gott som färska, något varma vaniljhjärtan!
Ingredienser
- Deg:
- 225 g vetemjöl
- 150 g smör
- 75 g socker
- 38 g ägg
- Kräm:
- 500 g mjölk 3% fett
- 50 g strösocker
- 1 st vaniljstång
- 120 g äggula
- 75 g strösocker
- 40 g maizena (majsstärkelse)
- 25 g smör
- Topping:
- 10 g florsocker
Gör så här:
Mördeg
- Blanda smör socker och mjöl med vinge i degblandaren. Degen ska inte blandas länge utan precis så att den går ihop till en deg.
- Tillsätt ägget och arbeta degen (vispa) så lite som möjligt.
- Platta till degen i plastfilm och ställ in i kylen och låt vila i minst 1 timme.
Vaniljkräm
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull.
- Blanda äggula, socker (75 g) och Maizena i en bunke.
- Koka upp mjölk, vaniljstång och socker (50 g).
- Häll mjölkblandningen genom en sil över ägguleblandningen och vispa hela tiden!
- Häll tillbaka mjölk och ägguleblandningen i kastrullen, vispa hela tiden och koka upp tills vaniljkrämen börjar tjocka. Ta sedan direkt av kastrullen från plattan och fortsätt vispa och tillsätt smöret.
- Häll över vaniljkrämen i en spritspåse och kyl ner krämen omedelbart i ett vattenbad.
Vaniljhjärtan
- Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft).
- Placera vaniljhjärtformarna med varannan hjärta med spetsen upp och varannan ner (så att du maximerar degåtgången och slipper kavla om så många gånger). Lämna ca. 1 cm mellanrum mellan formarna.
- Kavla degen ca. 3 mm tjock och rulla degen på kaveln. Rulla degen över formarna.
- Flytta ihop formarna så att degen faller ner i formarna. Rulla över formarna med kaveln. Dutta ner formen i formarna försiktigt med händerna eller en degboll. Ta sedan bort överflödig deg med en kniv.
- Spritsa vaniljkräm i formarna (ca. 5 mm tjockt lager). Inte för mycket för då flyter vaniljkrämen ut vid avbakning (gräddning).
- Kavla degen igen till ca. 3 mm tjock och rulla degen på kaveln. Rulla sedan degen över de vaniljkrämsfyllda formarna.
- Rulla försiktigt med kaveln över formarna. Ta bort överflödig deg med en kniv och snygga till kanterna med kniven.
- Baka av (grädda) i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca. 13 minuter eller tills de har fått lite färg. Vaniljhjärtan ska vara bara lätt ljusbruna.
- Vänd på formarna medan vaniljhjärtan fortfarande är något varma.
- Låt svalna och pudra sedan med florsocker.
- vaniljhjärtan
- Vanilj
- vaniljkräm
- vaniljstång
- mördeg
- fika
- svenskt fika
- klassiskt fika
- recept vaniljhjärtan
- recept mördeg
- recept vaniljkräm
- recept foodfolder
- baka vaniljhjärtan
- godaste vaniljhjärtan
- bästa vaniljhjärtan
- baka
- hembakat
- recept bake my breath away
- elina bake my breath away
- elina foodfolder
- foodfolder
- konditor
- recept konditor
- tips konditor
- bakblogg
- bakbloggare
- bakblogg bake my breath away
- bakblogg elina