Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Underbara vaniljhjärtan

Föregående Nästa
vaniljhjärtan_foodfolder.jpg
Vaniljhjärtan hör till det klassiska svenska fikabordet och inget är faktiskt så gott som färska, något varma vaniljhjärtan!

Ingredienser

  • Deg:
  • 225 g vetemjöl
  • 150 g smör
  • 75 g socker
  • 38 g ägg
  • Kräm:
  • 500 g mjölk 3% fett
  • 50 g strösocker
  • 1 st vaniljstång
  • 120 g äggula
  • 75 g strösocker
  • 40 g maizena (majsstärkelse)
  • 25 g smör
  • Topping:
  • 10 g florsocker

Gör så här:

Mördeg



  1. Blanda smör socker och mjöl med vinge i degblandaren. Degen ska inte blandas länge utan precis så att den går ihop till en deg.

  2. Tillsätt ägget och arbeta degen (vispa) så lite som möjligt.

  3. Platta till degen i plastfilm och ställ in i kylen och låt vila i minst 1 timme.


Vaniljkräm



  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull.

  2. Blanda äggula, socker (75 g) och Maizena i en bunke.

  3. Koka upp mjölk, vaniljstång och socker (50 g).

  4. Häll mjölkblandningen genom en sil över ägguleblandningen och vispa hela tiden!

  5. Häll tillbaka mjölk och ägguleblandningen i kastrullen, vispa hela tiden och koka upp tills vaniljkrämen börjar tjocka. Ta sedan direkt av kastrullen från plattan och fortsätt vispa och tillsätt smöret.

  6. Häll över vaniljkrämen i en spritspåse och kyl ner krämen omedelbart i ett  vattenbad.



Vaniljhjärtan



  1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft).

  2. Placera vaniljhjärtformarna med varannan hjärta med spetsen upp och varannan ner (så att du maximerar degåtgången och slipper kavla om så många gånger). Lämna ca. 1 cm mellanrum mellan formarna.  

  3. Kavla degen ca. 3 mm tjock och rulla degen på kaveln. Rulla degen över formarna.

  4. Flytta ihop formarna så att degen faller ner i formarna. Rulla över formarna med kaveln. Dutta ner formen i formarna försiktigt med händerna eller en degboll. Ta sedan bort överflödig deg med en kniv.

  5. Spritsa vaniljkräm i formarna (ca. 5 mm tjockt lager). Inte för mycket för då flyter vaniljkrämen ut vid avbakning (gräddning).

  6. Kavla degen igen till ca. 3 mm tjock och rulla degen på kaveln. Rulla sedan degen över de vaniljkrämsfyllda formarna.

  7. Rulla försiktigt med kaveln över formarna. Ta bort överflödig deg med en kniv och snygga till kanterna med kniven.

  8. Baka av (grädda) i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca. 13 minuter eller tills de har fått lite färg. Vaniljhjärtan ska vara bara lätt ljusbruna.

  9. Vänd på formarna medan vaniljhjärtan fortfarande är något varma.

  10. Låt svalna och pudra sedan med florsocker.