Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Den godaste hemgjorda vaniljglassen

Föregående Nästa
vaniljglass_foodfolder.JPEG
Den godaste vaniljglassen är hemgjord med äkta råvaror. En äkta vaniljglass innehåller bara äggula, socker, vaniljstång, grädde och mjölk. Inget annat. Det finns inget godare än hemgjord vaniljglass och helst ska man äta upp den direkt när den är färdig från glassmaskinen.

Ingredienser

  • Smet:
  • 250 g vispgrädde 40% fett
  • 350 g mjölk 3% fett
  • 1 st vaniljstång
  • 140 g strösocker
  • 80 g äggula

Gör så här:

Glassbas (man kallar vätskan som man gör glass av glassbas)



  1. Väg grädde, mjölk och socker i en kastrull. Skrapa ur fröerna ur vaniljstången och ha i både fröerna och stången.

  2. Separera äggulan i en bunke.

  3. Koka upp grädde, mjölk, socker och vaniljstång.

  4. Häll över den varma vätskan över äggulan och se till att vispa hela tiden! Om du inte vispar från början och hela tiden koagulerar (klumpar sig) äggulan.

  5. Häll över vätskan till kastrullen igen och koka upp till 84 grader. Tips! Innan du sätter igång plattan kontrollera glassbasens temperatur. Den kan redan vara nästan 84 grader. 

  6. Lägg plastfilm på glassbasen (kontaktplast, dvs att plasten ligger på ytan av vätskan) och kyl ner i vattenbad tills glassbasen har gått ner i temperatur till 4 grader eller helst över natten. Smakerna utvecklas när glassbasen får stå och dra under en längre tid. 


Vaniljglass



  1. Rör runt glassbasen och häll i glassmaskinen och kör tills den har fått rätt konsistens. 


 


Testa även den godaste chokladglassen 

Tips

Recept med 250 g vispgrädde och 350 g mjölk ger ca. 8 dl färdig glass.

En normalstor äggula väger ca. 20 g.