Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Café trender

Föregående Nästa
Petit choux-Foodfolder.jpg

Igår presenterade White Guide Sveriges bästa caféer och samtidigt släppte boken med samma namn. Det var fantastiskt att få vara med och uppleva eventet som White Guide tillsammans med sina partners Arla, Krav, Lavazza och Martin & Servera hade anordnat. Stort tack till White Guide för att jag fick vara med och stort grattis till alla vinnare!

Kakfat


Före prisutdelningen igår fick vi lyssna på två mycket intressanta föredrag. Sverige är ju känd för sin fikakultur och historiker Peter K Andersson har skrivit en bok Kafémänniskan där han fördjupar sig i människor som vistas i kaféer. Peter berättade kort om boken och jag blev så nyfiken på boken att jag bara måste ha den! Jag ÄLSKAR böcker bara så att ni vet...


Det andra föredraget var caféredaktören Lena Ilkjaer  som berättade om café trender. Det var så intressant att få höra om vad som råder på de fantastiska caféerna som finns presenterade i White Guides bok om Sverige bästa caféer. Här får även ni ta del av en kort sammanfattning av trenderna.


1. Macha latte


Functional lattes har gjort sig för att stanna i den svenska fikakulturen. Alla har väl sett de gröna supferfood latten? De är uppiggande och nyttigare än den gamla godingen med espresso och komjölk... Men smaken, hmmm... Vad tycker ni?


2. Nitrokfaffe


Kallbryggs kaffe som tappas som öl från en kran och kan även vara kolsyrad. Vad sägs om det? Jag skulle mer än gärna prova det, det låter riktigt intressant!


3. Cascara-te 


Cascara-te är som en blandning av kaffe och te. Cascara-te görs på kaffebärets fruktkött och det kan drickas både varm och kall. Jag har aldrig druckit det själv men eftersom jag gillar både kaffe och te, tror jag att jag skulle gilla det. Jag måste prova nästa gång jag är ute och fikar!


4. Café blir restaurang


Många caféer har utökat sitt sortiment med att införskaffa serveringstillstånd för att kunna erbjuda alkoholhaltiga drycker till sina kunder. Ett mycket naturligt steg enligt min mening i utvecklingen. 


5. "Med"


Många traditionella bakverk och rätter serveras på cafér med något. Exempelvis våffla med sylt och grädde.


6. Bränt, salt & smörigt


Numera serverar caféer bullar och bröd med riktigt smör, tydlig smak av salt och skorpan är brun, nästan bränt. Det ska vara på riktigt!


7. Säsong/närodlat


Intresset för säsongens råvaror och närodlade råvaror kan inte undvikas. Även caféer har anammat trenden att kunna erbjuda bakverk och bröd bakat med närodlat och det som säsongen har att erbjuda. Vissa har även sina egna odlingar! Häftigt!


8. Nya hybrider och nyskapelse


Gamla bakverk i nytappning! Exempelvis "cruffins", en croissant muffins eller en raffel, wåffel wrap. Kul!


9. Ursprung


Många medvetna caféer har ursprung som ett säljargument och de skyltar gärna med de fina mjölpaket direkt från kvarnen. Många caféer har även en liten hörna, nästan som en handelsbod, där de erbjuder sina kunder möjligheten att köpa de fina råvarorna som de själva bakar med. Det gillar jag!  


10. "Utan"


Nuförtiden är många allergiska och även de vill kunna fika varför cafér erbjuder bakverk "utan". Utan laktos, utan gluten, utan nötter.... Men vad blir det kvar då?!


Fantastiskt intressant och SÅ roligt! Jag älskar mitt nya liv med sötebröd och matbröd!


Vi fick även smaka på en hypad trend i USA: Drop cake. Gustaf Mabrouk hade bakat drop cake och vi fick smaka på dom. De ska smaka som en droppe vatten. Och det gjorde den... Inte så mycket mer! ;)


Drop cake