
En dessert, 3 olika sätt att lägga upp den. Tallriksdessert, dessert i glas eller en dessert på ett fat för att delas.
När du gör dessert tänk på följande:
- Smak - lek med olika smaker på tallriken. Sött, salt, surt, umami och beskt.
- Textur - variera texturen i de olika dessertdelarna. Krispigt, mjukt, segt, hårt...
- Temperatur - ha olika temperaturer i dessertdelarna. Varmt, kallt och ljummet.
Om du bygger en dessert och tänker på ovan punkterna kommer du att göra en dessert som man gör på restauranger. Olika temperaturer, texturer och smaker i en dessert gör desserten intressant.
Självklart ska man tänka på utseendet också. Ska samtliga delarna vara placerade noga eller vill du ha ett mer slarvigt utseende? Variera färger, toppa med färska örter eller bär för att få desserten att se "färskare" ut. Använd olika tyllar om du spritsar, klicka med en sked, använd en stansring, gjut kräm/mousse i en form osv. En dessert kan serveras på ett fat för många, i ett glas eller på en tallrik som en portion. Eller varför inte ställa fram alla olika dessertdelarna på bordet så att alla får bygga sin egen dessert! Social dining!
När du har glass eller sorbet i en dessert, tänk på att ha något under glassen/sorbeten för att den inte ska smälta så snabbt.
Våga testa och var inte rädd för att misslyckas! Det mesta kan döljas med färska örter och bär...
Här hittar du receptet på Inkota päron med citrongrädde, havreflarn & kolasås