Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Tomatgalette

Föregående Nästa
tomatgalette1_foodfolder.JPEG
Jätteenkel och mycket god tomatgalette som är perfekt mat att ha servera för stora sällskap. Midsommarbuffé, studentmottagning eller en grillkväll med vänner och familj, den här pajen kommer att göra succé!

Ingredienser

  • Paj:
  • 250 g smördeg
  • 250 g tomater, olika färger och storlekar
  • 2 st schalottenlök
  • 1 nypa(or) flingsalt
  • Topping:
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta

Gör så här:

Den här pajen görs med en färdig smördeg. Det finns att köpa i mataffären men jag rekommenderar att fråga din lokala bageri om du får köpa 250 g färdigkavlad croissantdeg... Du kan självklart göra din egen smördeg också! Av 250 g smördeg får man 2 st galetter.


Galette



  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Skölj och skär tomaterna i tunna skivor (ca. 3mm).

  3. Skär löken i tunna skivor.

  4. Kavla degen 2-3mm tunt och skär en rund ring (21cm i diameter).

  5. Lägg den runda smördegsbotten på en plåt med bakplåtspapper.

  6. Lägg lökskivorna på botten, lämna ca. 1,5cm kant, och sedan tomatskivorna på lökskivorna.

  7. Vik kanten lätt över tomaterna.

  8. Pensla kanterna med ägg och strö lite flingsalt över tomaterna.

  9. Baka av i 200 grader i ca. 15-20 minuter. 


Vitlöksolja



  1. Mixa olivolja och vitlök med en stavmixer eller i en mixer. 


När galetten har svalnat, pensla tomaterna med vitlöksoljan och toppa med vårlök och servera!