Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Godaste tekakorna till helgfrukosten

Föregående Nästa
tekakor_foodfolder.JPG
Jag kan verkligen rekommendera att baka dessa underbart goda tekakorna till helgfrukosten. Finns det något godare än något varma tekakor med lite smör på? Mums!

Ingredienser

  • Deg:
  • 300 g vatten
  • 540 g vetemjöl
  • 90 g smör
  • 75 g socker
  • 11 g salt
  • 30 g jäst

Gör så här:


  1. Sätt ugnen på 220 grader.

  2. Väg alla ingredienserna.

  3. Blanda alla ingredienserna förutom saltet i en hushållsmaskin och arbeta degen på mellan hastighet i 8 minuter.

  4. Tillsätt saltet och kör degen i ytterligare 5 minuter. Kontrollera att degen har bildat glutennät (ta en liten bit deg och dra degen ifrån varandra med fingrarna. Om degen inte går sönder och det är som en "blåst tuggummiboll" är degen klar) om inte, kör degen ytterligare någon minut. 

  5. Dela degen på en gång till bitar om 65g (större än en golfboll men mindre än en tennisboll) och rundriv (forma till bollar). Låt bitarna vila i 5 minuter.

  6. Platta till degbitarna och kavla ut till tekakor om ca. 12cm i diameter. Nagga tekakorna med en gaffel och lägg tekakorna på plåt med bakplåtspapper.

  7. Låt tekakorna jäsa till dubbel storlek, i ca. 30-45 minuter.

  8. Baka av i 220 grader i ca. 7-8 minuter. Låt svalna på galler.

  9. Njut med en klick smör!


Tips

1. Byt ut ca. 100 g vetemjöl mot en annan  sort av mjöl (tex. graham/fullkorn/råg) så får tekakorna mer smak.