Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Dags att baka surdegsbröd!

Föregående Nästa
suris_foodfolder.jpg
Hoppas att det har gått bra för er med era surdeg! Nu tänker jag hjälpa er att baka ett riktigt gott surdegsbröd. I stort sätt är det väldigt enkelt att baka bröd. Du behöver bara vatten, mjöl, salt och surdeg (eller jäst). Nu kör vi!

Ingredienser

  • Deg:
  • 625 g vatten
  • 1000 g vetemjöl med hög proteinhalt
  • 375 g Vetesurdeg
  • 6 g jäst
  • 25 g honung
  • 37 g salt, gärna havssalt

Gör så här:

Surdegsbröd


Dag 1


1. Väg och blanda alla ingredienser men INTE saltet! 


2. Kör degen i hushållsmaskinen på låg hastighet i ca. 2 minuter bara så att ingredienserna blandas. Öka sedan hastigheten till mellan hastighet och kör degen i 10 minuter. Knådar du för hand så ska du räkna med ca. 15-20 minuter.


3. Tillsätt saltet och kör degen i 5 minuter till. Gör glutentest. Se nedan för tips!


4. Lägg degen antingen i en plastlåda med lock (ca. 20x30 cm) som du har oljat lätt med en neutral matolja eller i en stor oljad bunke. Låt degen vila i lådan/bunken i 30 minuter.


5. Vik degen försiktigt, en sidan av degen mot mitten och sedan den andra sidan. Slutligen vänd på hela degen så att undersidan hamnar uppåt. Låt degen jäsa i rumstemperatur i 30 minuter och upprepa sedan vikproceduren.


6. Ställ in degen i kylen för att jäsa över natten. Du kan även låta degen jäsa i ett varmt rum (eller ovanför kylskåpet) i minst 4 timmar. Det är att föredra att låta degen jäsa i kylen över natten.


Bröd


Dag 2


1. Ställ en tom plåt på nedersta falsen i ugnen. 


2. Sätt ugnen på 250 grader.


3. Vänd lådan/bunken med degen i upp och ner på ett mjölat bord och strö över mjöl över degen. Du ska ha rätt mycket mjöl. Brödet ska få en fin vit, mjölad yta.


4. Dela degen i två jämnstora bitar och ställ dom på en plåt med bakplåtspapper.


5. Ta fram en kopp med iskallt vatten i.


6. Ställ in plåten i ugnen och häll en kopp med iskallt vatten på den tomma plåten i ugnen. Stäng luckan så snabbt som möjligt! 


7. Sänk värmen till 200 grader. 


8. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Baka av bröden ytterligare i ca. 15 minuter. Sammanlagt ska du baka av bröden i ca 35 minuter.


9. Du vet att brödet är klart när innetemperaturen är 98 grader eller du kan höra att brödet är klart om du knackar lätt på undersidan på brödet. Om det låter ihåligt är det klart!


10. Låt bröden svalna på ett galler. 

Tips

1.ALLTID ha i saltet sist och kör degen i maskinen max 5 minuter med saltet i (något längre, ca. 10 min, om du knådar för hand. 

glutennät

Saltet får degen att gå ihop och för att veta att degen är klar ska man göra ett så kallat glutentest för att se att glutennät har bildats i degen. Du tar helt enkelt en bit deg (typ som en golfboll) och lätt drar i degen åt båda hållen. Om degen håller ihop och det inte blir hål, har ett glutennät bildats. Om inte, då ska du arbeta degen lite till och göra glutentest på nytt.

2. Det går alldeles utmärkt att göra klart degen dagen innan, låta brödet jäsa i kylen över natten och baka av brödet dagen efter. Ju längre tid degen får på sig att jäsa desto mer smak får den!