Ingredienser
- Deg:
- 2 dl vatten, ljummet
- 300 g mjöl
Gör så här:
Dag 1
1. Ta en glasburk som rymmer minst 5 dl vätska. Jag föredrar en burk som rymmer 1 liter. Häll i vatten och tillsätt mjöl lite i taget. Konsistensen ska vara tjock men ändå något rinnig. Tänk en mellanting mellan en tjock pannkakssmet och en lös bulldeg... Sätt på locket men förslut inte locket helt. Surdegen behöver kunna andas lite. Du kan använda dig av antingen vetemjöl eller rågmjöl. Eller så kan du göra en av varje!
2. Ställ burken ovanför kylskåpet, där är det varmt och skönt för surdegen.
Dag 2-3
1. Rör om surdegen en gång om dagen för att påskynda jäsningen. Fortsätt ha burken ovanför kylskåpet.
Dag 4
1. Nu bör din surdeg ha kommit igång lite. Tillsätt vatten och lagom med mjöl tills du får rätt konsistens. Fortfarande ska burken vara ovanför kylskåpet.
Dag 5
1. Tillsätt återigen vatten och lagom med mjöl och ställ surdegen tillbaka ovanför kylskåpet.
Dag 6
1. Nu bör din surdeg vara aktiv=bubblig och glad och redo att användas! Nu kan du ställa den i kylskåpet.
Framöver
1. Du måste mata surdegen en gång i veckan eller efter varje gång du bakar av den. Ställ den i kylskåpet direkt efter du har matat den. Om du inte har bakat av surdegen, häll ut ca 1/3 av den och mata surdegen med vatten och mjöl så att du har lika mycket surdeg kvar som innan. En aktiv och färdig surdeg ska alltid förvaras i kylskåpet.
Hitta våra samlade surdegsrecept här
Tips
1. Surdeg behöver precis samma sak som vi människor: syre, näring, vatten och kärlek!
2. Ställ gärna en tallrik eller en skål under din surdegsburk så att du slipper rengöra om surdegen får för sig att svälla över kanterna. Jag kan lova att det är riktigt jobbigt att tvätta bort torkad surdeg... Det är som klister!
3. Använd dig gärna av ekologiskt mjöl. Ekologiskt mjöl innehåller fler bakterier och det är det som behövs för en surdeg. En surdeg är ju aktiv bakteriekultur!