Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Schackrutor

Föregående Nästa
65A5E5EA-94D7-4D0F-ABFA-7EE7BF3C001B.jpeg
Jag tror att det bor en liten tant i mig, för jag älskar fika och småkakor! Eller rättare sagt, jag älskar kaffe och att baka småkakor. Men det är ju typ samma sak! Vem vill baka schackrutor?

Ingredienser

  • Deg:
  • 300 g vetemjöl
  • 100 g socker
  • 200 g smör
  • 15 g kakao
  • 10 g vaniljsocker

Gör så här:

1. Blanda ihop mjöl, socker och rumstempererat smör i en degblandare med vingdelen (den tjocka delen, dock ej kroken).


2. Dela upp degen i två lika stora bitar.


3. Tillsätt vaniljsocker till den ena delen och kakao till den andra delen.


4. Rulla två jämna (lika tjocka och lika långa) rullar av varje deg.


5. Lägg en vit och en brun rulle bredvid varandra. Platta till med tex. en palett eller en stekspade på toppen så att ytan är platt.


6. Lägg de andra rullarna på tvärtom, den vita på den bruna och den bruna på den vita. 


7. Platta till så att det blir så fyrkantigt som möjligt. 


8. Ställ in i kylen i minst 30 min.


9. Sätt på ugnen på 200 grader.


10. Skär jämna bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.


11. Baka av i ca. 10 minuter, eller tills kakorna får lite färg på undersidan.



Testa även

Tips

1. Det går alldeles utmärkt att frysa degen! Låt degen tina upp i 30 min, skär bitar och baka av! Lätt som en plätt!